Тръмп осъди Фейсбук и Туитър за ограничения на негови публикации

Президентът на САЩ, Доналд Тръмп разкритикува решението на администрациите на Фейсбук и Туитър, което ограничи разпространението в тези платформи на публикацията на „Ню Йорк Пост“ относно поверителната кореспонденция на Хънтър Байдън, син на кандидата за президент на Демократическата партия Джо Байдън със съветника на ръководството на украинската компания „Буризма“ Вадим Пожарски, съобщава ТАСС.

„Толкова е ужасно, че Фейсбус и Туитър свалиха“ Ню Йорк Пост „за безспорниимейли, свързани със СпящияДжо (както Тръмп нарича Джоузеф Байдън ) и сина му Хънтър. За тях това е само началото. Нищо. по-лошо от корумпиран политик няма “, написа Тръмп в Туитър.

В същото време той призова за „отмяна на раздел 230“. Тук вероятно става дума за раздел от закона за етиката в областта на комуникациите. В края на май американският лидер подписа изпълнителна заповед, регулираща дейността на социалните мрежи в страната. Според Тръмп този документ има за цел да установи нов регламент, базиран на този раздел. Както тогава отбеляза ръководителят на Белия дом, социалните мрежи, участващи в цензура или политически действия, вече няма даимат имунитет за отговорност.

Говорителят на Фейсбук Анди Стоун заяви по-рано в Туитър, че публикацията на „Ню Йорк Пост“ попада в категорията на материалите, които трябва да бъдат проверени за автентичност на фактите от трети страни партньори на социалната мрежа.

„Ню Йорк Пост“ се позовава на електронната кореспонденция на Хънтър Байдън. Едно от писмата е от 17 април 2015 г. и е изпратено до сина на Байдън-старши година след включването му в борда на „Буризма“. Пожарски в това писмо благодари на Хънтър Байдън за поканата във Вашингтон и възможността да се срещне с баща му, който по това време е вицепрезидент в администрацията на Барак Обама. В друго съобщение от май 2014 г. Пожарски иска съвет от Байдън-младши как неговото влияние може да се използва от името на „Буризма“.

„Ню Йорк Пост“ поясни, че е премахнал споменатите имейли от твърдия диск на компютър, който се ремонтира в студио в Делауеър. Вестникът не изяснява за чий компютър се отнася.

Хънтър Байдън беше член на борда на „Буризма“ от 2014 до 2019 г., а баща му през 2016 г., докато беше вицепрезидент на САЩ, призова за освобождаването на украинския генерален прокурор Виктор Шокин, който започна разследване на украинската газова компания. Шокин е уволнен и разследването на „Буризма“ е спряно. През февруари 2020 г. Държавното бюро за разследване на Украйна образува наказателно дело по жалба на Шокин за предполагаема намеса в работата му от Джоузеф Байдън.

Скандалната история, свързана с името на Байдън доведе до началото на процедурата за импийчмънт на Тръмп. Според съобщения в американската преса, представители на администрацията на Тръмп са се опитали да намерят мръсотия върху Джо Байдън в Украйна и да се намесят в кампанията му за президент на изборите през 2020 г. Демократите обвиниха Тръмп, че се опитва да окаже натиск върху украинския президент Владимир Зеленски да възобнови наказателните дела срещу „Буризма“ и инициираха процедурата за импийчмънт на американския президент. Сенатът на Конгреса на 5 февруари, обаче оправда Тръмп по всички обвинения.

- реклама -