мита

Тръмп обявява решението си за митата до края на седмицата, иска от Китай план за намаляване на търговския дефицит

Президентът на САЩ Доналд Тръмп очаква документите, необходими за въвеждането на мита за внос на стомана и алуминий, да бъдат готови в рамките на един ден.

Формулировките може да позволят на Вашингтон да прави изключения за някои страни, съобщи в сряда в електронната си версия вестник „Уолстрийт джърнъл“.

Според източници на изданието, американският президент „изисква от подчинените си до четвъртък да са готови с плана за въвеждане на предложените мита върху алуминия и стоманата.“ Официални лица, запознати с процеса на планиране, предупредиха, че точните формулировки на съобщението все още са в процес на разработване. Според тях ще бъдат намерени варианти, които да дадат на президента възможност да прави изключения за отделни страни.

В сряда говорител на Белия дом Сара Сандърс заяви, че администрацията ще обяви решението за митата „в края на тази седмица.“

Преди това Тръмп заяви, че САЩ скоро ще въведат мита за внос на стомана и алуминий. Според него, размерът на митата ще е 25% за стоманата и 10% за алуминия за всички страни, доставящи тези продукти в САЩ.

В същото време, американските власти са поискали от Китай Пекин да разработи план за съкращаване на търговския дефицит в търговията между двете страни с 1 млрд. долара.

Това написа в Туитър Доналд Тръмп.

„Помолихме Китай да разработи годишен план за съкращаване с 1 млрд. долара огромния търговски дефицит на САЩ. Ние имаме много добри отношения с Китай и с нетърпение очакваме какви идеи те ще предложат. Трябва да действаме в най-близко време.“

По-рано днес американското министерство на търговията съобщи, че през януари търговският дефицит с Китай се е увеличил с 16,7% до 35 млрд. долара, което е най-високото ниво по този показател от септември 2015 г.

- реклама -