Хуауей Тръмп извънредно положение оборудване телекомуникации

Тръмп обяви национално извънредно положение заради заплахи за информационните технологии

Доналд Тръмп обяви национално извънредно положение, за да забрани на американски компании да използват оборудване на чужди телекомуникационни компании, представляващи риск за сигурността.

Без да го назове поименно стана ясно, че ходът е насочен срещу китайския технологичен гигант Хуауей.

Заповедта, подписана от Тръмп, забранява покупката и употребата на оборудване от компании, които представляват „неприемлив риск за националната сигурност на САЩ или сигурността и безопасността на гражданите на САЩ“.

Белият дом обяви, че цел на заповедта не е нито една определена държава или компания, само онези, контролирани от „чуждестранни противници“. Въпреки това мярката вероятно е наложена заради опасенията от шпионаж от страна на компанията Хуауей.

Американското министерство на търговията възнамерява да добави Хуауей, най-големия производител на телекомуникационно оборудване в Китай, в черния списък, съобщи пресслужбата на министерството.

„Тези действия са свързани с информацията, с която разполага Министерството, което дава основание да се заключи, че Хуауей участва в дейностите, в които го обвинява Министерството на правосъдието“, се казва в изявлението.

Компанията ще бъде включена в черния списък, заедно със 70 от своите подразделения за „дейности, противоречащи на националната сигурност на САЩ“, се казва в още в изявлението. Американските производители, които продават всякакъв оборудване на Хуауей, ще се нуждаят от специален лиценз от американските власти.

Този ход ще попречи на чуждестранните компании да използват американските технологии по начин, който потенциално подкопава националната сигурност на САЩ, ”каза министърът на търговията Уилбър Роси.

 

- реклама -