Тръмп, Байдън, избори, САЩ

Тръмп обяви извънредно положение във Вашингтон, признал че носи „известна отговорност“ за щурмуването на Капитолия

Американският президент Доналд Тръмп обяви извънредно положение и изпрати федерална помощ на властите във Вашингтон във връзка с усилията за сигурност преди встъпването в длъжност на новоизбрания президент Джо Байдън на 20 януари, се посочва в документ, разпространен от Белия дом и цитиран от ТАСС.

сн. БГНЕС

„Днес президентът Доналд Тръмп обяви извънредна ситуация в столичния окръг Колумбия и разпореди федерална помощ в допълнение на реакцията на окръга на извънредното положение за встъпването в длъжност на президента , което ще продължи от 11 до 24 Януари 2021 г. „, отбелязват в Белия дом. Кметът на столицата Мюриел Баузър отправи искане до шефа на администрацията на Вашингтон през уикенда във връзка с потенциални заплахи след размириците в Конгреса.

Това решение ще позволи на федералните власти да разпределят средства за подпомагане на града по ускорен начин.

Националната гвардия на САЩ може да използва до 15 хиляди от своите войници в рамките на засилване на мерките за сигурност във Вашингтон.

В същото време стана ясно, че Доналд Тръмп признал, че носи „известна отговорност“ за щурмуването на Капитолия от негови привърженици миналата седмица.

Това заявил вчера лидерът на републиканското малцинство в Камарата на представителите на САЩ Кевин Маккарти пред свои колеги съпартийци, съобщи Ройтерс, като се позовава на двама души, присъствали на брифинга.

- реклама -