Орбан Доналд Тръмп извънредно положение стена Мексико

Тръмп обяви извънредно положение: „Стените работят“!

Американският президент Доналд Тръмп спази обещанието си обяви извънредно положение на южната граница на САЩ.

Това ще му позволи да получи нужните му средства, за да построи стената по границата с Мексико, без да му е нужно одобрението на Конгреса.

„Стените работят“, обяви Тръмп и добави, че ще обяви национална извънредна ситуация, за да изгради бариера на границата между САЩ и Мексико без финансиране от Конгреса.

„Ще подпиша национално извънредно положение,“ каза той, повтаряйки твърдението си, че е необходима стена, за да се спре „нахлуването“ на наркотици, банди, трафиканти на хора и мигранти без документи през американската граница с Мексико.

„Всеки знае, че стените работят“, каза Тръмп.

Тръмп настоява настоява за издигането на стената с дължина 3 000 километра от началото на мандата си.

Съгласно Закона за извънредните ситуации президентът може да обяви извънредна ситуация на национално равнище, като посочи конкретна причина за това.

Това позволява активирането на някоя от стотиците неактивни извънредни правомощия съгласно други закони, които могат да позволят на Белия дом да обяви военно положение, да преустанови гражданските свободи, да увеличи войската, да завземе собственост и да ограничи търговията, комуникациите и финансовите сделки.

Демократите осъдиха решението на държавния глава, като го определиха като незаконно заграбване на властта и нарушение на Конституцията.

„Неправомерната декларация на президента за криза, която не съществува, е нарушение на нашата Конституция и прави Америка по-малко сигурна, крадейки от спешно необходими средства от фонда за отбрана, за сигурността на нашите военни и на нашата нация“, подчертаха председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси и Чък Шумер, лидер на демократичното малцинство в Сената.

Нанси Пелоси

„Това е явно заграбване на властта от президент, който е излязъл извън границите на закона, за да се опита да получи това, което не успя да постигне в конституционния законен процес“.

Тръмп заяви също, че в близко време ще подпише законопроекта за финансирането на федералното правителство до края на септември, когато в САЩ приключва финансовата година.

Според одобрения от Конгреса документ, 333 милиарда долара ще бъдат отделени за финансиране на правителството. С това Тръмп трябва да избегне частичното закриване на държавни учреждения.

Тръмп и републиканците се опитаха да включат в този бюджет повече от 5,7 милиарда долара за строителството на оградата с Мексико. Заради този спор с демократите в края на миналата година федералното правителство спря работа за рекордните 35 дни.

- реклама -