Тръмп резултати междинни избори Конгрес републиканци демократи

Тръмп обяви изборите за успех на републиканците въпреки загубата им в Камарата на представителите

Американският президент Доналд Тръмп определи резултатите от изборите в Конгреса „успех за републиканците“.

На изборите републиканците засилиха контрола над Сената, но загубиха контрол в Камарата на представителите, отстъпвайки я на демократите.

„Вчера беше страхотен ден, чудесен ден“, каза Тръмп на пресконференцията по повод изборния ден.

„Републиканците нарушиха историческата тенденция и значително надхвърлиха очакванията в Камарата на представителите“, заяви Тръмп. Според него огромните средства, събрани от демократите като дарения, са създали големи затруднения за републиканците, както и за голям брой депутати, подали оставка преди изборите и загубили обичайното предимство като настоящ кандидат в изборите.

Според Тръмп републиканците са получили от 2 до 4 места в Сената (броенето на гласовете продължава) и това е рекорд за управляващата партия на междинни избори от 1962 г. насам. Преди това управляващата партия е получавала не повече от 1 място в Сената за десетилетие по време на междинни избори, каза президентът на САЩ.

Той също така отбеляза факта, че републиканците са запазили контрола над повечето губернаторски постове и повечето щатни законодателни органи.

Тръмп порица изключително враждебното според него отразяване на него самия и на Републиканската партия по време на кампанията за изборите в средата на мандата.

Той заяви, че неговата партия „е отправила предизвикателство към историята“, увеличавайки броя на сенаторите си и приписа заслугите за победата на себе си, припомняйки за участието си в предизборната агитация.

„Тази усилена агитация спря синята вълна, за която те говореха“, заяви Тръмп.

Президентът на САЩ добави, че гласоподавателите очевидно са наказали сенаторите от Демократическата партия заради техните действия по време на изслушването на съдията от Върховния съд Брет Кавано.

- реклама -