посланик

Тръмп обяви, че Белия дом спира да работи с британския посланик в САЩ

Доналд Тръмп обяви, че прекъсва всякакво сътрудничество с посланика на Великобритания в САЩ. Действията на американския президент идват като отговор на оценките, дадени му от дипломата. През уикенда изтекоха тайни грами, изпратени в Лондон, в които Ким Дарок определя Тръмп и неговата администрация като „неспособни“ и „уникално неработещи“. Той също така съобщава на правителството си, че кариерата на стопанина на Белия дом „може да приключи срамно“.

„Бях силно критичен към подхода на премиера на Великобритания Тереза Мей към Брекзит. Тя и нейните хора създадоха огромна каша. Казах и как трябва да постъпи, но тя реши да следва собствената си тактика. Не познавам техния посланик, но той не е добре приет и не е харесван в САЩ. Повече няма да си сътрудничим с него. Добрата новина за чудесното Кралство е, че съвсем скоро ще имат нов премиер. Искрено си прекарах много добре по време визитата ми там миналата седмица, но всъщност бях впечатлен най-вече от кралицата“, написа Тръмп в „Туиър“.

Скотланд Ярд ще разследва пробива в кореспонденцията на Дарок

„Изпратих писмо до шефа на Скотланд Ярд и ги помолих да разследват обстоятелствата около изтичането /на информацията – бел. ред./“, съобщи председателят на международната комисия на Камарата на общините в британския парламент Том Тугендхат.

По-рано в понеделник говорител на правителството заяви пред репортери, че Дарок се радва на пълното доверие на премиера Тереза Мей, въпреки факта, че тя не споделя неговите възгледи за работата на президентската администрация на Доналд Тръмп.

Повечето висши политици в Лондон завиха, че също не са съгласни с написаното от дипломата, но в същото време са на твърдата позиция, че посланиците им по света трябва да продължат да изпращат към страната си „неподправена информация и личните си наблюдения“. Защото всъщност това е най-важната работа на всеки посланик.

- реклама -