Тръмп

Тръмп обвини Китай, че опитва да се намеси в американските избори

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обвини Китай, че иска да му попречи да спечели междинните избори за Конгрес в САЩ заради твърдата му линия за търговията.

Тръмп направи коментара на среща на Съвета за сигурност на ООН, посветена на неразпространението на ядрено, химическо и биологично оръжие.

Американският лидер не представи доказателства за своите твърдения.

„Китай се опитва да се меси в изборите през ноември 2018 г. срещу моето правителство“, заяви Тръмп. „Те не искат да спечеля или ние да спечелим, тъй като съм първият президент, противопоставил се на Китай по въпроса за търговията“, добави той.

Пред Съвета Тръмп призова за стриктно спазване на санкциите на ООН срещу Северна Корея до нейното ядрено разоръжаване.

„Смятам, че ще постигнем споразумение“, севернокорейският лидер „Ким Чен-ун, човек, когото се научих да познавам и ценя, иска мир и благополучие за Северна Корея“, увери той.

За да продължи този напредък, трябва да изпълняваме резолюциите на Съвета за сигурност, докато ядреното разоръжаване стане факт, подчерта президентът, изразявайки съжаление, че „някои страни вече нарушават санкциите на ООН“.

Тръмп разкритикува все по-агресивното поведение на Иран въпреки подписаното от него през 2015 г. споразумение за ограничаване на ядрената му програма.

В годините след подписването на споразумението агресията на Иран само се засилва, отбеляза президентът и подчерта, че американските санкции ще започнат да действат с пълна сила през ноември.

„След това САЩ ще наложат нови санкции, по-сурови от всякога, за да контрират цялото злонамерено поведение на Иран“, допълни той.

Тръмп, който председателства заседание на Съвета за сигурност, посветено на противодействието на ядрените, химическите и биологическите оръжия, заяви, че в никакъв случай не бива да се допусне Иран да се сдобие с ядрено оръжие, посочва Асошиейтед прес.

Наред с това американският президент благодари на Иран, Русия и Сирия, че са забавили атаката си в сирийската провинция Идлиб – последното голямо укрепление на бунтовниците в Сирия.

- реклама -