Тръмп

Тръмп обвини ФБР за стрелбата в гимназия във Флорида

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че ФБР губи прекалено много време в опитите си да докаже, че е имало сговор между неговите помощници и Русия по време на президентските избори през 2016 г. и затова е изпуснало Никълъс Крус, който в сряда застреля 17 души в училище в град Паркленд, в щата Флорида, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

„Много печално е, че ФБР е пропуснало всичките многобройни сигнали срещу извършителя на стрелбата в училище в щата Флорида. Това е неприемливо“, написа в Туитър американският държавен глава. „Те (ФБР) губят прекалено много време да докажат, че е имало руски сговор с кампанията на Тръмп – няма никакъв сговор. Върнете се към основните си задължения и дайте повод на всички ни да се гордеем“, добави президентът на страницата си в Туитър.

Губернаторът на Флорида Рик Скот прикани директора на ФБР Кристофър Рей да подаде оставка.

Тръмп често критикува ФБР, упреквайки бюрото в партизанщина, отбеляза АП.

Оцеляла от стрелбата в Паркленд към Тръмп: „Засрами се!“

Хиляди американски граждани се събраха в град Паркленд, Флорида с призиви за затягане на контрола върху продажбата на огнестрелно оръжие в страната. Гневът на събралите се бе породен от извършената в сряда поредна масова стрелба в училище, отнела живота на 17 деца и възрастни от града, и бе насочен към членовете на Републиканската партия в Конгреса и Националната стрелкова асоциация – най-голямата организационна структура, лобираща в полза на оръжейната индустрия в САЩ.

Както съобщиха водещите американски телевизионни канали, многобройната демонстрация включваше участието на учениците, родителите им и учителите от гимназия „Марджъри Стоунмен Дъглас“, където 19-годишният Никълъс Круз застреля с полуавтоматичната си пушка 17 свои бивши съученици и преподаватели.

По този повод 18-годишната Ема Гонзалез, оцеляла при трагедията, разиграла се преди броени дни в училището й, изнесе гневна реч, в която заяви, че Тръмп и съпартийците му „трябва да се засрамят“.

„Към всеки политик, приемащ дарения от Националната стрелкова агенция – трябва да те е срам!“, заяви тийнейджърката, обвинявайки президента Доналд Тръмп за многомилионното дарение, което кампанията му бе приела от оръжейното лоби.

„Ако президентът дойде до мен и ми каже как всичко е просто една ужасна трагедия, за която обаче нищо не може да се стори, с радост ще го попитам колко точно му платиха от асоциацията. Но така или иначе няма да има смисъл да го правя, защото знам отговора – 30 милиона“, обяви гимназистката, докато тълпата скандираше „Не ви е срам!“.

„Ние ще бъдем последният пример за масова стрелба… Ще променим закона“, закани се тя, като изтъкна факта, че Никълъс Круз е получил възможността да си закупи абсолютно легално оръжията, въпреки доказано лабилната си психика, агресивно поведение и склонност към насилие.

„Въпросът дали трябва да се позволи на хората да притежават автоматично оръжие не е политически. А е въпрос буквално на живот и смърт и трябва да спре да бъде политизиран“, заяви Гонзалес в интервю по-късно за АФП.

Демонстрация се проведе и на 40 км от града във Форт Уодърдейл, където тълпата носеше табели със слогани „Никога повече“, „Направи нещо СЕГА“ и „Не позволявай на приятелите ми да умрат“.

- реклама -