Тръмп обмисля кандидатурата на Дина Пауъл за постоянен представител на САЩ в ООН

Президентът на САЩ Доналд Тръмп разглежда пет кандидатури за длъжността постоянен представител в ООН, освободена от Ники Хейли. Едно от имената е бившата му съветничка, 45-годишната Дина Пауъл.

През първата година от управлението на Тръмп Дина Пауъл беше заместник-съветник за националната сигурност по стратегическите въпроси и играеше важна роля в дипломатическите усилия за Близкия изток. По-рано тази година тя се върна в банката „Голдман сакс“, където е работила на висок пост повече от десетилетие. Пауъл е била и високопоставен служител в Държавния департамент при управлението на президента Джордж Буш.

„Дина ще се зарадва“, заяви Тръмп, но допълни, че разглежда и други варианти. Според американския държавен глава посланикът на САЩ в Германия Ричард Гренъл не влиза в списъка, но той е готов да разгледа и неговата кандидатура.

По-рано дъщерята на Тръмп Иванка опроверга слуховете за своето назначение на поста постоянен представител на САЩ в ООН.

Ники Хейли, която заемаше поста посланик на САЩ в международната организация от януари 2017 година, във вторник обяви своята оставка. Тя ще напусне поста от януари 2019 година. На пресконференция в Белия дом Хейли заяви, че причините за напускането ѝ не са лични. Тя обаче не съобщи какви са бъдещите ѝ планове.

- реклама -