ядрения арсенал имиграцията Тръмп Ислямска държава атаки

Тръмп обмисля да изпрати Националната гвардия на границите

Администрацията на Тръмп е обсъждала да изпрати Националната гвардия за охрана на границите

Предложението е за мобилизирането на до 100 000 души от националната гвардия. Те трябва да се борят с нелегалната миграция по границите, съобщава в. „Гардиън“. Изданието се позовава на чернова на документи. Въпреки документа, от Белия дом отрекоха да имат подобни намерения, наричайки съобщенията „фалшиви“.

Текстът от 11 страници призовава за безпрецедентна милитаризация на силите за борба с незаконната имиграция. В предложението са включени четири щата, които граничат с Мексико – Калифорния, Аризона, Ню Мексико и Тексас. То обаче засяга и други седем щата в близост до тях – Орегон, Невада, Юта, Колорадо, Оклахома, Арканзас и Луизиана. В момента гвардията помага за някои мисии, свързани с нелегалната имиграция по мексиканската граница, но никога военните не са били включвани толкова мащабно в подобни действия и толкова на север.
Документът с предложението е дело на секретаря по вътрешна сигурност Джон Кели.

На борда на президентския хеликоптер, с който Тръмп пътува днес до Мериленд, прессекретарят на Белия дом Шон Спайсър заяви, че тези твърдения са „100% неверни“. По думите му не се правят опити да се използва Националната гвардия за борба с нелегалната имиграция.

Той обаче не посочи дали този въпрос някога е бил подлаган на обсъждане на някакво ниво в администрацията. Спайсър също така заяви, че разпространеният текст не е на Белия дом.

Документът, адресиран до тогавашните изпълняващи длъжността ръководители на Имиграционните и гранични сили и Агенцията за митнически и граничен контрол, посочва, че войските ще имат право „да изпълняват длъжността на имиграционни служители що се отнася до разследвания, арести и задържания на чужденци в САЩ“.

Предложението включва и наемането на допълнителни 5000 души пограничен персонал, който трябва да бъде финансиран от Конгреса.

- реклама -