Мишел Обама величието поздравление Тилърсън Тръмп национален празник

Тръмп обеща да отвори нова страница от величието на Америка

Известявайки отгръщането на „нова страница на американското величие“, президентът Доналд Тръмп се изправи снощи за първи път пред Конгреса и отправи призив за голямо преустройство на националната система на здравеопазване, за значително увеличаване на разходите за отбрана и за инвестиране на един трилион долара подобряване на рушащата се инфраструктура, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Trump

„Времето за мислене на дребно приключи“, каза Тръмп в речта си на съвместното заседание на двете камари на Конгреса, в която доминираше оптимистичния тон.

Тръмп повтори обещанията си да създаде работни места, да изгради стена по границата с Мексико, да унищожи „Ислямска държава“, да увеличи разходите за отбрана и представи нови планове за имиграционна реформа.

Trump

„Смятам, че е възможна истинска и положителна имиграционна реформа, стига да се фокусираме върху следните цели: да увеличим работните места и повишим заплатите на американците, да укрепим сигурността на страната ни и да гарантираме спазването на законите ни“, каза той.

„Да изоставим сегашната система на нискоквалифицирана имиграция и да въведем на нейно място система, основаваща се на достойнствата“, допълни Тръмп.

Той призова съюзниците от НАТО да спазят ангажиментите си за разходите за отбрана и намекна, че САЩ са готови да градят нови партньорства, което може би е протягане на ръка към Русия за сътрудничество в Сирия и на други места, отбеляза ДПА.

Тръмп

Тръмп обеща, че с помощта на американските съюзници, включително държавите от мюсюлманския свят, „Ислямска държава“ ще бъде заличена от лицето на планетата.
Скъсвайки с традицията, демократите устроиха студен прием на президента, като повечето от тях седяха по местата си със скръстени ръце и безизразни лица.

Републиканската половина от залата аплодираше всеки път, когато Тръмп си поемаше въздух и при всяко споменаване на големи проекти като изграждането на тръбопроводи, издигането на стена по мексиканската граница, борбата срещу ислямския радикален тероризъм или просто при споменаването на лозунга „Да направим Америка отново велика“, отбеляза Франс прес.

80% от американците харесаха речта на Тръмп

Почти 80% от анкетираните американци са възприели положително речта на президента Доналд Тръмп пред двете камари на Конгреса. Това сочи допитване, проведено по поръчка на телевизия СNN и социологическата агенция ORC.

78% от участвалите в допитването са съобщили за добро отношение към казаното от Тръмп. 57% са се отнесли към изложеното от държавния глава „много положително”.

Близо 70 на сто от анкетираните са заявили, че речта им е внушила оптимизъм за бъдещето на страната.

И този път не се размина без протест срещу Тръмп
И този път не се размина без протест срещу Тръмп

72 на сто от американците смятат, че икономическата политика на Тръмп е в правилна посока. 70 процента оценяват положително казаното по отношение на борбата с тероризма, 64% подкрепят тезата му за данъчната реформа, 62% – за здравеопазването.

Анкетата е проведена веднага след речта на държавния глава и в нея са участвали 509 граждани, които са я гледали по телевизията.

- реклама -