Тръмп обеща на Ердоган, че САЩ повече няма да снабдяват с оръжие сирийските кюрди

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е обещал на турския си колега Реджеп Таийп Ердоган, че САЩ повече няма да снабдяват сирийските кюрди от „Силите за народна самоотбрана“(YPG), които се родеят с ПКК (Работническата партия на Кюрдистан), с оръжие. Това се е случило по време на телефонен разговор, проведен в петък, пише турското издание Daily Sabah, като се позовава на информация от външния министър на Турция Мевлют Чавушоглу.

В обръщение след телефонния разговор между двамата президенти Чавушоглу приветства инструкциите на Тръмп и заяви, че Турция иска да види дали решението ще бъде изпълнено на практика.

Както е известно, турското правителство категорично не одобрява помощта на САЩ за сирийските кюрди и е огласяло тази позиция многократно.
Ердоган е казал на Тръмп, че малки спорове, като например визовия скандал от последния месец, не трябва да бъдат квалифицирани като „проблеми“ между САЩ и Турция.

Освен това, турският президент пусна съобщение в социалната мрежа „Туитър“, в което определи дискусията като „продуктивна“.

 

По време на разговора до турския президент са били външния министър Мевлют Чавушоглу, ръководителят на турското разузнаване (МИТ) Хакан Фидан, главният съветник на Ердоган Ибрахим Кан и личният му секретар Хасан Доган.

- реклама -