Тръмп

Тръмп обеща историческо увеличение на бюджета за отбрана

Държавният глава на Съединените американски щати Доналд Тръмп обеща „историческо“ увеличение на бюджета за отбраната на страната с рекордните 54 милиарда долара.

Това е с около 10% повече от миналогодишния бюджет

„Този бюджет следва обещанието ми американците да бъдат в сигурност. Той ще включва историческо увеличени на разходите за отбрана“, подчерта Тръмп при среща с губернатори в Белия дом.

Ръстът на парите за отбрана ще е за сметка на международната помощ и други разходи, които не са свързани със сигурността.

US President Donald Trump visits the National Governors Association meeting

Новият бюджет, определен от държавния глава като насочен към „обществената защита и националната сигурност“ представлява увеличение с близо 10% на разходите за отбрана, заяви пожелал анонимност представител на Белия дом.

Предложението, което трябва да бъде гласувано от конгреса, ще има и „съответното намаление на разходите извън сектора на отбраната с 54 млрд.“, посочи той, допълвайки, че „повечето федерални агенции ще имат съкращения“.

Според вестник „Ню Йорк таймс“ в понеделник президента ще инструктира правителствените агенции да очертаят бюджетите си, включващи сериозни съкращения във вътрешните разходи. Тръмп ще се нуждае от тях, за да може да плати за подсилването на армията и за запазването на пенсионните и здравните застраховки на по-възрастните американци, както гласеше предизборната му кампания.

Финалният вариант на бюджета на САЩ се очаква в средата на март.

- реклама -