сн. БГНЕС

Тръмп: Никога няма да се откажем, никога няма да отстъпим

Президентът Доналд Тръмп в сряда заяви на митинг на своите привърженици пред Белия дом, че никога няма да признае, че е загубил изборите.

Тези думи идват в момент, когато Конгресът е готов да удостовери победата на Джо Байдън.

„Никога няма да се откажем. Никога няма да отстъпим“, каза Тръмп на приветстващата тълпа. „Ще спрем кражбата.“

Вицепрезидентът Майк Пенс заявил във вторник на президента Доналд Тръмп, че не вярва, че има властта да блокира Конгреса за удостоверяване на победата на Джо Байдън на президентските избори, въпреки неоснователното настояване на Тръмп да го направи, съобщават междувременно редица американски медии.

Пенс изразил тези си съмнения по време на седмичния му обяд с президента.

Тръмп оказва ужасяващ натиск върху вицепрезидента да изпълни поръчките му, когато Конгресът свика сряда в съвместно заседание, за да ратифицира победата в Изборната колегия на Байдън.

„Вицепрезидентът има правомощието да отхвърля измамно избрани избиратели“, написа Тръмп във Tуитър във вторник сутринта, неточно твърдение, което неправилно характеризира до голяма степен формалната и конституционно предписаната роля на Пенс да председателства Камарата и Сената, докато получават и удостоверяват предадените гласове за избори от щатите и обявяване на резултата. Пенс няма едностранната власт да променя резултатите, изпратени от щатите до Конгреса.

- реклама -