Тръмп не изключва САЩ да посредничи между Турция и кюрдите в Сирия

Президентът на САЩ Доналд Тръмп не изключи посредничеството на Вашингтон за постигане на споразумение между Турция и кюрдите в Сирия.

„Турция атакува кюрдите, които воюват помежду си от 200 години. Имаме три възможности за избор: да изпратим хиляди войници там и да спечелим с военни средства, да ударим Турция много тежко със санкции и финансово, или да посредничим за сделка между Турция и кюрдите!“ – Тръмп написа в Туитър.

Кюрдските части са били изтласкани от 11 населени места близо до град Тал Абяд и град Рас ал Айн от началото на операцията на Турция в Северна Сирия, съобщиха турските медии.

Анадолската агенция съобщи, че селата Ал-Ябиша и Тал Фандар са първите, които в четвъртък са били прочистени от кюрдските милиции. Селата Мушерифа, Дадат, Бир Ашик и Хамидия, намиращи се в близост до Тал Абяд, и селището Кишто край Рас ал Айн са били впоследствие освободени.

Турция заяви, че операцията, която започна в сряда, е насочена към освобождаване на границата между Турция и Сирия от членовете на терористичната група ИДИЛ и кюрдските отряди за самозащита, които Анкара смята за терористи.

Турското министерство на отбраната заяви по-рано в петък, че е неутрализирало 228 „терористи от ПКК“ и е нанесло удари срещу 181 цели в хода на операцията „Извор на мира „.

- реклама -