Мадуро Доналд Тръмп

Заключението на Мълър: Тръмп не е заговорничил с Русия

Кампанията на президента на САЩ Доналд Тръмп „не е участвала в конспирация с Русия“ по време на изборите през 2016-а година. Това е заключението на специалния разследващ Робърт Мълър. Той се занимаваше с евентуални връзки на Тръмп с Русия през последните две години.

По-рано днес бе пуснат кратък вариант на текста. В него също така пише, че „Тръмп не е попречил на правосъдието“.

„Няма официално лице от кампанията на Тръмп или негов помощник, който да участва в конспирация или съзнателно да е работил с руски агенти по време на кампанията“, се казва в заключението на Мълър.

Първата реакция на Тръмп беше в Туитър. В профила си в социалната мрежа той написа. „Няма тайни споразумения, няма възпрепятстване на правосъдието. Цялостно и пълно реабилитиране.“. Накрая президентът завършва с думите „Запазете Америка велика!“

Любопитно е обаче, че по разследването бяха обвинени и осъдени някои от най-близките съратници на президента на САЩ.

„Това разследване не заключава, че президентът е извършил престъпление. Но това не го освобождава и от отговорност“, се казва в документа. Според генералния прокурор на САЩ Уилям Бар обаче това не означава, че е извършено престъпление.

Четири страници от генералния прокурор
Тръмп, доклад
Първата страница на доклада

Генералният прокурор Уилям Бар получи документа в петък. И оттогава го изучава. Законът не го задължава да пусне целия документ публично. Освен това копието, което той даде на Конгреса, може да е редактирано. Бар обаче заяви, че ще пусне публично колкото се може повече. Засега той даде на Конгреса само четири страници.

- реклама -