Тръмп определи мигрантската колона от Централна Америка като национална извънредна ситуация

Президентът на САЩ Доналд Тръмп определи насочилата се към страната мигрантска колона от Централна Америка като национална извънредна ситуация. Той обяви, че Съединените щати ще започнат да съкращават помощта си за Хондурас, Гватемала и Салвадор, предаде Ройтерс.

„За жалост изглежда, че полицията и армията на Мексико не могат да спрат колоната, която се е насочила към Южната Граница на САЩ. Предупредих граничната охрана и въоръжените ни сили, че това е национална извънредна ситуация“, написа Тръмп в Туитър.

„Гватемала, Хондурас и Салвадор не се справиха със задачата да спрат хората, които са напуснали страната и искат да дойдат незаконно в САЩ. Сега ще започнем да прекратяваме или съществено да намаляваме огромната чуждестранна помощ, която рутинно им се дава“, заяви Тръмп в друг туит.

Хиляди мигранти, главно от Хондурас, се струпаха в мексиканския пограничен град Тапачула през уикенда, след като дойдоха пеша от границата с Гватемала.

Мексиканската полиция следеше напредването на колоната, но не я спря, припомня Ройтерс. Dко мигрантската колона не бъде спряна, Тръмп заплашва да спре помощта за региона и евентуално да затвори границата на САЩ с Мексико с помощта на армията.

- реклама -