сн. БГНЕС

Тръмп намекна, че може да уволни главния имунолог, който го критикува

Американският президент Доналд Тръмп намекна, че може да уволни своя съветник и топ експерт по въпросите на пандемията, д-р Антъни Фаучи, след като медикът разкритикува президента за справянето му с кризата с коронавируса, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

Фаучи, който е директор на Националния институт по алергии и инфекциозни болести, влезе в спор с Тръмп заради нееднократните уверения на президента, че борбата на САЩ с коронавируса е „към края си“, когато всъщност десетки хиляди души се заразяват всеки ден. „Ще страдаме. Положението не е добро“, предупреди медикът пред в.“Вашингтон пост“ в петък.

На предизборен митинг във Флорида Тръмп, недоволен, че епидемията се отразява толкова подробно в медиите, предположи, че вирусът ще остане на заден план в новините след изборния ден.

Това подтикна част от множеството да скандира: „Уволни Фаучи!“, а президентът отговори: „Не казвайте на никого, но ми позволете да изчакам малко да минат изборите“ и добави, че оценява „съвета“ на събралите се. По-рано Тръмп е изразявал безпокойство каква ще е политическата реакция, ако отстрани популярния и уважаван медик преди деня на изборите.

Фаучи открито заяви, че Тръмп вече не приема съвети от него и те не са разговаряли повече от месец.

Медикът предупреди, че страната я чака тежка зима, ако не се направи повече за забавяне разпространението на инфекцията, отнела досега живота на над 230 000 американци.

- реклама -