данък

Тръмп намалява корпоративния данък в САЩ от 35% на 15%

Дългоочакваният план за данъчни реформи на новата американска администрация ще включва и намаляването с 20% на корпоративния данък, който от сегашните 35% ще стане 15%. Това заяви финансовият министър на САЩ Стивън Мнучин.

„Тъй като 15-те процента се въртят в пресата от няколко дни насам, ще потвърдя, че данъците за бизнеса ще са 15%“, каза той по време на дискусия.

Целта е да стимулират малкия бизнес, а не да са от полза на големите корпорации

Мнучин, който се очаква по-късно днес да представи подробна информация за плана в Белия дом, посочи още, че администрацията се надява да представи реформите пред Конгреса колкото се може по-бързо.

Плановете на президента Доналд Тръмп за мащабни данъчни реформи ще бъдат посрещнати от вече разделените законодатели, които не са единодушни за ползите от тях.

Според анализатори намаляването на корпоративния данък с 20% може да увеличи дефицита на страната с до 2 трлн. долара в рамките на десетилетие. От своя страна администрацията вярва, че растежът ще създаде приходи, които да неутрализират разликата – изчисление, известно като динамичен анализ. Икономисти обаче посочват, че подобна теория не е подкрепена от достатъчно доказателства от минали периоди.

По време на изказването си Мнучин също така посочи, че властите имат намерение да опростят процеса, по който се подават данъчни декларации. „Смятаме, че повечето американци трябва да могат да плащат данъците си на големи пощенски картички“, а не чрез множество листове, каза той по време на събитието, организирано от вестник „Хил“.

- реклама -