импийчмънт

Тръмп наложи вето върху бюджета за отбрана – ето до какво ще доведе това

Късно в сряда Доналд Тръмп наложи вето върху законопроекта за отбраната, който и двете камари на Конгреса одобриха с мнозинство.

Президентът нарече бюджета, който е в размер на 740 милиарда долара „подарък“ за Русия и Китай.

Законопроектът предвижда по-специално разширяване на санкциите срещу руските тръбопроводи „Северен поток 2“ и „Турски поток“, по-нататъшни доставки на оръжие за Украйна, забрана за сътрудничество между американските и руските военни, санкции срещу Турция за доставка на руски системи за противовъздушна отбрана С-400 и други мерки, насочени срещу Русия.

Конкретната причина, поради която недоволства обаче Тръмп е, че в бюджета не е включена отмяна на раздел 230. Това правило защитава интернет компаниите от отговорност за това, което те или трети страни публикуват на своите уебсайтове.

Законопроектът включва разпоредби за ограничаване на количеството пари, които Тръмп може да премести към граничната си стена. Той също така съдържа разпоредба, която изисква военните да променят имената на бази, които са били кръстени на фигури на Конфедерацията.

„За съжаление, пише президентът във ветото си до Конгреса, законът не включва критични мерки за национална сигурност, включва разпоредби, които не зачитат нашите ветерани и историята на нашите въоръжени сили и противоречи на усилията на моята администрация да поставяне на Америка на първо място в нашите действия за национална сигурност и външна политика. Това е „подарък“ за Китай и Русия. „

Ветото на Тръмп предизвика незабавно порицание от страна на републиканския сенатор Джим Инхофе, председател на Комитета по въоръжените сили на Сената. Законодателят заяви, че законопроектът за отбраната трябва да стане закон.

„NDAA е подписан в закона всяка година в продължение на 59 последователни години, защото е абсолютно жизненоважен за нашата национална сигурност и нашите войски. Тази година не трябва да бъде изключение. Нашите мъже и жени, които доброволно носят униформата, никога не трябва да бъдат отказвани от това, от което се нуждаят”, пише Инхофе..

Републиканецът от Оклахома също заяви, че законопроектът за отбраната „консолидира целия забележителен напредък, постигнат от нашата армия благодарение на ръководството на Доналд Тръмп. Той добави: „Надявам се, че всички мои колеги в Конгреса ще се присъединят към мен, за да гарантират, че нашите войски разполагат с необходимите ресурси и оборудване за защита на тази нация.“

Изказа се и сенаторът от Демократическата партия Марк Уорнър, заместник-председател на комисията по разузнаване на Сената. Уорнър заяви, че ветото на Тръмп „представлява сериозна заплаха за националната сигурност на САЩ“.

„Надявам се да отхвърлим неуспешния и нелеп опит на президента да подкопае националната ни сигурност чрез неговата променяща се логика в решението му да наложи вето, включително разпоредба за преименуване на бази, които почитат конфедеративните военни лидери, разпоредба, която мнозина в самата партия президентът подкрепи“, каза в изявление Вирджинският демократ.

Сенатът гласува с мнозинство в подкрепа на приемането на законопроекта за финансиране. Той направи това с мнозинство с доказано вето от 84-13, което е голямо порицание за президента. Позицията на Тръмп по законопроекта драстично раздели републиканските депутати. Той ги принуди да избират между лоялност към президента и законодателството, което установява отбранителната политика на страната. Камарата на представителите също прие наскоро законопроекта с мнозинство с право на вето.

Не е ясно дали републиканците отново ще предизвикат президента и ще гласуват за отмяна на ветото му. Няколко депутати от Камарата на представителите, включително най-добрите демократи и републиканци от Комисията по въоръжените сили на Камарата на парламента, преди това заявиха, че ще съкратят ваканцията си, за да се върне Конгресът във Вашингтон и да отменят вето, ако е необходимо.

Председателят на парламента Нанси Пелоси разкритикува ветото на Тръмп като „акт на изумително безразсъдство“ в изявление в сряда. И каза, че Камарата на представителите ще се обърне към отмяната на ветото на 28 декември.

Сметката от 740 милиарда долара включва и увеличение на заплатите за американски войници. Той също така предвижда подобрения на оборудването и разпоредби, които изискват по-строг контрол преди изтеглянето на войските от Германия или Афганистан.

Тръмп подчерта раздел 230 в посланието си, наричайки го „много опасен риск за националната сигурност“.

Той засегна и изискванията за промяна на имената на военни съоръжения, наречени на конфедеративни войници и собственици на роби.

„През цялата американска история тези места са придобили значение за нея и за онези, които са помогнали да се напише, което далеч надхвърля техните съименници“, каза Тръмп.

Администрацията зачита наследството на милионите американски военни мъже и жени, които са служили с чест в тези военни бази и които от тези места са се борили, проливали кръв и умирали за своята страна. От тези съоръжения спечелихме две световни войни. Ясно се противопоставих на политически мотивирани опити като този да се изтрие историята и да се обезчести огромния напредък, за който страната ни се е борила при реализирането на нашите основополагащи принципи “, се казва в съобщението.

Президентът каза още, че законът „пряко противоречи на външната политика на моето правителство, по-специално на усилията ми да върна войските у дома. Противник съм на безкрайни войни, както и американският народ.

Предишните заплахи с вето, отправени от Тръмп, доведоха до силен и бърз отпор от страна на депутатите от двете страни, които твърдят, че той използва влиянието си върху войските, за да уреди лични резултати. Президентът обаче получи устна подкрепа от някои съюзници.

Сенатор Линдзи Греъм, републиканец от Южна Каролина и председател на Сенатската комисия по правосъдие, подкрепи президента.

„Подкрепям настояването на президента Доналд Тръмп, че отмяната на раздел 230 ще бъде част от законопроекта за разрешение за отбрана“, написа той в поредица от три туита. „Техническите гиганти са единствената индустрия в Америка, която не може да бъде съдена за своите бизнес практики и не е значително регулирана. Това трябва да приключи “, добави той.

Консервативната група законодатели, известна като Камарата на свободата на дома, също взе позиция. Преди гласуването Камарата на представителите обяви, че нейните членове ще застанат на страната на Тръмп в неговото противопоставяне на законодателството. Освен това групата оказва натиск и върху други членове на Републиканската партия да застанат на страната на президента.

- реклама -