Китай, САЩ, търговска война, мита, Тръмп, стоки

Тръмп наложи 10% мита върху китайските стоки

Американският президент Доналд Тръмп обяви въвеждането от 24 септември на 10% мита върху стоки, внасяни от Китай, на стойност 200 милиарда долара.

Той също така обяви, че ще бъдат въведени допълнителни мита в размер на 267 милиарда долара, ако Пекин предприеме ответни мерки. Това се казва в изявление на Белия дом.

„Митата ще влязат в сила от 24 септември, до края на годината те ще останат на нива от 10%. От 1 януари митата ще нараснат до 25%. Нещо повече, ако Китай предприеме ответни мерки срещу нашите фермери или други отрасли на индустрията, то ние незабавно ще започнем третия етап, въвеждайки допълнителни мита върху вноса за 267 милиарда долара“, заяви стопанинът на Белия дом.

„В продължение на месеци призовавахме Китай да промени своите нечестни търговски практики. Дадохме ясно да се разбере, какви промени са необходими. Дадохме на Китай възможност да се държи са нас честно“, заяви Тръмп.

Тръмп многократно е заявявал, че не харесва дефицита в търговията с Китай. На 15 юни САЩ въведоха мита в размер на 25% върху стоки на стойност 50 милиарда долара, внасяни от КНР. Пекин незабавно отговори със свои мита върху американските стоки на същата стойност. Освен това Китай се оплака от американските действия в Световната търговска организация.

- реклама -