Тръмп обръщение граница Максико

Тръмп: На границата между САЩ и Мексико има „разрастваща се хуманитарна криза“

Президентът Доналд Тръмп отново поиска 5.7 милиарда долара финансиране за строеж на стена по границата с Мексико в първото си телевизионно обръщение от Овалния кабинет в Белия дом.

Той заяви, че ситуацията по границата между САЩ и Мексико е „разрастваща се криза“.

В 9-минутното си обръщение президентът се въздържа да повтори широко-коментираната си заплаха да въведе извънредно положение, но вместо това се съсредоточи върху търговията с наркотици, която възлизала на 500 милиарда долара годишно.

Ако въведе извънредно положение Тръмп ще избегне одобрението на Конгреса, който отказва за финансиране на строежа на стената и ще прехвърли средства от военния бюджет за да плати инициативата си.

„Има нарастваща хуманитарна криза, криза в сигурността на нашата южна граница“, каза Тръмп и добави, че всеки ден американските гранични власти спират хиляди нелегални имигранти, които се опитват да влязат в САЩ. „Ние не можем да ги задържим и нямаме начин да ги върнем обратно у дома, в родината им. Америка с гордост посреща милиони законни имигранти, които обогатяват нашето общество и допринасят за него. Но всички американци страдат от неконтролираната нелегална имиграция“, бяха думите на президента.

„По искане на Демократите ще бъде стоманена бариера, а не бетонна стена. Тази бариера е абсолютно критична за сигурността по границата. Стената много бързо ще се изплати“, допълни президентът.

Последва острата реакция на председателя на Камарата на представителите.

Нанси Пелоси и други водещи Демократи призоваха държавния глава да спре да държи американците заложници.

„Президентът Тръмп трябва да спре да държи за заложници американския народ, трябва да спре да произвежда кризи, трябва да отвори федералното правителство“, заяви Пелоси.

До политическата безизходица се стигна след като президентът Тръмп поиска финансиране на строежа на стената, а Конгресът отказа да гласува сумата. Така вече 18 дни правителствените агенции не работят, като сред тях е и Министерството на вътрешната сигурност.

Президентът Тръмп днес отново е поканил на среща лидерите на Конгреса, за да се опитат да се договорят по казуса.

- реклама -