Меркел

Тръмп-Меркел не успяха да изгладят различията си, срещата им премина студено

Доналд Тръмп е критик на Меркел и нейната политика относно бежанците. И на първата им официална среща не показа нито излишна любезност към германския канцлер, нито имаше похвални слова за Европа и Германия. Нямаше традиционна вечеря, нито дори показване на Белия дом.

Всъщност американския президент едва дочака да свърши пресконференцията с Ангела Меркел, за да отлети със съпругата си Мелания и сина им към лятната им резиденция във Флорида.

Минути след като си тръгна Меркел, Тръмп вече беше във въздуха
Минути след като си тръгна Меркел, Тръмп вече беше във въздуха

Срещата, мнозина очакваха, че ще бъде най-важната за трансатлантическите отношения от разпадането на Съветския съюз досега. НАТО, Украйна, Русия, свободната търговия и имиграционния въпрос бяха сред основните теми, които двамата представиха пред журналистите.

„Стремежът към безопасност, процъфтяване и мир обединява Съединените щати и Германия“, заяви американският президент Доналд Тръмп по време на съвместната пресконференция в Белия дом с Меркел, която започна с 45-минутно закъснение.

САЩ остават лоялни на НАТО, но искат европейците да дават повече пари за отбрана

5384353Тръмп увери германския лидер, че неговата администрация ще „уважава историческите институции“, на фона на страховете в Европа, че той може да оттегли военната подкрепа на САЩ за НАТО. Въпреки това стопанина на Белия дом настоя, че за да се случи това, съюзниците „трябва да плащат това, което дължат“. Условие, с което канцлера се съгласи и обеща да изпълнява задълженията си, но отказа да навлиза в темата.

По въпросите обаче за свободната търговия Меркел и Тръмп обаче не успяха да прикрият различията си. Американецът реагира остро на въпрос от журналист дали изолационната му търговска политика не вреди едновременно и на Америка, и на Европа. В отговор милиардерът заяви, че „не е изолационист, а е за свободната търговия. Но търговията трябва да бъде справедлива“. Обратното твърдение било „фалшива новина“. Тръмп обаче остави без коментар изразените на глас надежди на Меркел, че преговорите относно търговско-икономическите връзки между двете страни ще продължат. Двамата не постигнаха консенсус и по отношение на възможността за търговия с Азия.

5384463

Любезни пред камерите

И макар и привидно приятелското си отношение един към друг, Тръмп и Меркел не успяха да скрият дълбокият разрив във възгледите си, което доведе до трудна за прикриване студенина.

Анализатори на някои западни издания, сред които и в. „Гардиън“ дори отбелязаха, че от Втората световна война никога американски президент и германски лидер не са демонстрирали толкова драстични различия в мненията си и толкова нестабилни и ледени взаимоотношения. Не беше подминат и фактът, че при откриването на съвместната им пресконференция Тръмп съвсем умишлено отказа да стисне ръката на Меркел пред фотографите. „Може ли да получим ръкостискане?“, попитаха присъстващите репортери, за да заснемат този момент.

Американският президент обаче изобщо не реагира. Тогава канцлера отправи на свой ред питане дали той би желал да си стиснат ръцете, но Тръмп изцяло игнорира и въпроса. В крайна сметка ръкостискане все пак имаше в края на пресконференцията.

- реклама -