Тръмп

Тръмп и Макрон запазват разногласията си за климата, но са с общи позиции за Сирия – СНИМКИ

Френският президент Еманюел Макрон заяви днес на обща пресконференция с американския президент Доналд Тръмп, че уважава неговото решение да изтегли САЩ от Парижкото споразумение за климата

Но допълни, че той лично остава привързан към този договор и произтичащите от него ангажименти, предаде Франс прес.

По въпроса за климата американският президент каза, че САЩ са ангажирани да бъдат лидери в защитата на околната среда, предаде Ройтерс.

По отношение на климатичното споразумение Тръмп заяви, че „нещо би могло да се случи“, предадоха Ройтерс и ДПА.

„Нещо би могло да се случи по отношение на Парижкото споразумение. Ние ще видим какво може да се случи, но ще говорим за това през идния период от време. Ако това нещо се случи, то ще бъде чудесно, ако не стане, ще бъде също ОК“, заяви той, предаде ДПА.

Макрон пък каза, че дискусиите със САЩ по въпросите за климата ще продължат въпреки различията, предаде Ройтерс.

Двамата лидери потвърдиха, че френско-американските връзки са неразрушими, допълва агенцията

Тръмп каза, че двамата с Макрон са обсъждали и как да укрепят стратегическото партньорство между Франция и САЩ, предаде Ройтерс.

„Днес не сме изправени пред нови заплахи от такива режими като Северна Корея, Иран и Сирия и правителства, които ги финансират и подкрепят. Ние сме изправени също и пред сериозни заплахи от терористични организации“, каза Тръмп.

„Ние затвърждаваме отново нашата решимост да бъде единни срещу тези врагове на човечеството и да ги лишим от тяхната територия, от тяхното финансиране, от техните мрежи и от идеологическата им подкрепа“, допълни той.

Макрон заяви, че с Тръмп са постигнали съгласие за съвместни действия между Франция и САЩ за борба с кибепрестъпността и пропагандата в интернет, предаде Ройтерс.

Двамата са се съгласили, че един от техните приоритети е борбата с тероризма, в частност борбата срещу разпространението на тероризма в интернет, предаде ТАСС.

На срещата си Макрон и Тръмп са обсъждали редица въпроси, сред които и Сирия.

Двамата лидери казаха на общата си пресконференция, че призовават дипломатите да изготвят в идните седмици конкретна инициатива, имаща за цел да подготви бъдещето на Сирия, предаде Ройтерс.

Той допълни, че заедно с Тръмп работят за поствоенна пътна карта за Сирия, предаде Асошиейтед прес

„Относно иракско-сирийската ситуация, ние се съгласихме да работим заедно, по-специално да изготвим пътна карта за поствоенния период“, каза Макрон, предаде Ройтерс.

„Приканихме нашите дипломати да работят в тази насока, така че в следващите няколко седмици конкретна инициатива може да бъде поета и водена от петте постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН“, допълни той.

Франция и САЩ предлагат сформирането на международна контактна група за стабилизирането на ситуацията в поствоенна Сирия, съобщи още Макрон, предаде ТАСС.

Тръмп каза, че сега се работи по още едно споразумение за прекратяване на огъня в Сирия, предаде ТАСС. Той допълни, че това споразумение ще касае регион в който обстановката е сложна, без да споменава за кой район става дума.

Относно Сирия Тръмп каза, че прекратяването на огъня там доказва, че дискусиите с Владимир Путин по време на срещата на Г-20 миналата седмица са успех и че е полезно да се води диалог с руския президент, предаде Франс прес.

Макрон пък отбеляза, че е важно да се работи с Русия, допълва ТАСС

По отношение на победата над „Ислямска държава“ в Мосул Тръмп каза, че САЩ и техните партньори трябва да работят заедно, за да гарантират, че тази победа ще остане победа, предаде Ройтерс.

По темата за търговията Тръмп каза, че трябва да се работи по търговски споразумения, които са реципрочни и справедливи. Макрон се съгласи с Тръмп, че трябва да се насърчава свободната и честна търговия, предаде Ройтерс.

Тръмп каза, че работи за търговски споразумения с Китай, но говорейки за Китай засегна и темата за Северна Корея и заяви, че китайският президент Си Цзинпин би могъл вероятно да направи повече по севернокорейския въпрос, предаде Ройтерс.

Макрон пък съобщи, че има намерение да посети Китай в края на настоящата или началото на идната година, предаде ТАСС.

Двамата лидери казаха, че са обсъдили и ситуацията в Украйна, предаде ТАСС

На пресконференцията журналисти припомниха изказване на Тръмп от февруари, в което той се съмняваше в сигурността в Париж заради тероризма. Сега той изрази увереност, че всичко ще е наред, защото Франция има „страхотен президент“, предаде ДПА.

Източник: БТА

- реклама -