Тръмп махна националист от висша институция

Американският президент Доналд Тръмп извади от Съвета за национална сигурност (СНС) към Белия дом старшия съветник и главен стратег Стивън Бенън.

63-годишният Стийв Бенън бе назначен за старши съветник през януари и бе определен за главния политически стратег на Белия дом. Преди това той бе главен редактор на новинарския портал Breitbart News, когото мнозина американци обвиняват в насаждане на националистически идеи.

По време на предизборната кампания Бенън работеше в изборния щаб на Тръмп.

Image_6023990_500_0 Мнозина политици и експерти окачествиха като сериозна грешка включването на Бенън в СНС. Конгресменът демократ Адам Смит заявяваше, че Бенън е „ултрадесен политически стратег“, който може да „изложи на опасност глобалната безопасност и да засили враговете“ на САЩ.

Освен това президентът възложи на своя помощник по националната безопасност Хърбърт Макмастър правото да определя дневния ред на съвещанията на СНС. Заедно с това Тръмп понижи полномощията в СНБ на помощника си по въпросите на вътрешната безопасност и борбата срещу тероризма Томас Боссърт.

Освен това председателят на Комитета на началник щабовете на американската армия ген. Джоузеф Данфорд и директорът националното разузнаване Дениъл Коутс отново ще участват постоянно в заседанията на СНС. По-рано Тръмп бе наредил те да присъстват на заседанията в зависимост от необходимостта.

- реклама -