Тръмп: Лидерът на ИДИЛ умря като куче, заедно с три от децата си

Президентът на САЩ Доналд Тръмп потвърди смъртта на лидера на групировката ИДИЛ Абу Бакр ал Багдади при операция на американски специални части в Сирия в събота, съобщава БТА.

„Багдади умря като куче“, обяви Тръмп в Белия дом. И допълни, че лидерът на ИДИЛ се е самовзривил заедно с три от децата си, като е активирал носения от него колан с експлозиви, докато бил преследван в тунел без изход в скривалището си в северозападната сирийска провинция Идлиб.

„Това беше велика нощ за САЩ и за света“, коментира още Тръмп. Идопълни, че много от сподвижниците на Багдади са били ликвидирани при операцията, като точният им брой ще бъде съобщен на по-късен етап. Въоръжените сили на САЩ не са дали жертви, като само едно специално обучено куче е било ранено.

Американските командоси са останали в скривалището на лидера на ИДИЛ два часа, посочи Тръмп. И разкри, че е наблюдавал спецоперацията. „Беше като на кино“, коментира той и предложи видеозаписът да бъде направен публично достояние.

По време на операцията, свързана с издирването и ликвидирането на Абу Бакр ал Багдади двете жени на терориста са били открити в жилищен комплекс. И двете са били с така наречения шахидски пояс (пояса на самоубийците), които обаче не се задействали.

 11 деца са били освободени и предадени на грижите на трета държава.

Тръмп благодари на Русия, Турция, Сирия, Ирак и кюрдите за помощта. Москва е оказала помощ при операцията, въпреки че не е знаела каква е нейната цел, отбеляза американският държавен глава.

- реклама -