Тръмп Китай мита стоки Си Дзинпин

Тръмп изтегля частично американските войски от Афганистан

След решението американските военни да напуснат Сирия, президентът Доналд Тръмп е решил да изтегли значителна част от войските и от Афганистан. Това предаде АФП, като се позова на пожелал анонимност висш американски представител.

„Решението е взето. Ще има значително изтегляне“ от Афганистан, казва източникът.

Засегнати от това решение ще бъдат около 7000 от общо 14-те хиляди американски военнослужещи в Афганистан, съобщават в. „Уолстрийт джърнъл“ и „Ню Йорк таймс“.
Тези войници служат едновременно в мисията на НАТО в подкрепа на афганистанските сили и в отделни операции за борба с тероризма.

Според източника на АФП президентът Тръмп е взел решението във вторник, когато обяви пред Пентагона намерението си да изтегли американските сили от Сирия, накарало министъра на отбраната на САЩ Джим Матис да връчи оставката си.

Решенията на Тръмп за Сирия и Афганистан може да имат сериозни геополитически последици в засегнатите райони.

Матис и други влиятелни военни съветници убедиха миналата година милиардера републиканец, който първоначално не беше съгласен с тази идея, да изпрати още няколко хиляди войници в Афганистан, където талибаните бяха започнали отново да печелят терен по отношение на афганистанските сили, припомня БТА.

Решението за изтегляне на значителен брой американски войници от Афганистан е взето в момент, когато Вашингтон насърчава постигането на мирно споразумение с талибаните.

- реклама -