Тръмп
сн. БГНЕС

Тръмп изтегля американските войски от Афганистан преди да сдаде Белия дом?

Новият изпълняващ длъжността министър на отбраната на САЩ Кристофър Милър сигнализира за потенциално намаляване на американските войски в Близкия Изток в съобщение, изпратено до служителите на агенцията в петък, в което се казва: „Всички войни трябва да приключат“ – пише американският вестник The Hill.

Милър, който пое поста на временно изпълняващ длъжността министър на отбраната, след като Тръмп уволни Марк Еспер, написа, че макар настоящите конфликти да не са приключили, „Ние не сме народ на вечната война“.

„Докато се подготвяме за бъдещето, оставаме ангажирани да завършим войната, която „Ал Кайда“ донесе до нашите брегове през 2001 г. Тази война не е приключила“, каза Милър, имайки предвид войната в Афганистан.

„На прага сме да победим „Ал Кайда“ и нейните сътрудници, но трябва да избегнем стратегическата грешка от миналото, да не доведем битката до край. Всъщност тази битка е дълга, жертвите ни са огромни и мнозина са уморени от войната – аз съм един от тях“, продължи той.
„Всички войни трябва да приключат. Прекратяването на войни изисква компромис и партньорство. Срещнахме предизвикателството; дадохме всичко от себе си. Сега е време да се приберем.“

Това засили спекулациите, че администрацията на Тръмп може да настоява за бързо изтегляне на войските от Афганистан, след като президентът уволни Еспер тази седмица, което предизвика големи сътресения по върховете на Министерството на отбраната на САЩ.

източник: Фокус

- реклама -