Тръмп, оттегляне, договор, "Открито небе"

Тръмп изтегли САЩ от договора „Открито небе“

Руското външно министерство получи официална нота от САЩ с известие за оттегляне от Договора „Открито небе (ДОН).

Това съобщи ТАСС.

Вчера американският президент Доналд Тръмп съобщи за оттеглянето на страната си от договора.

Според Ройтерс, американският лидер е обяснил, че има добри отношения с Русия, но тя не се придържа към споразумението.

Той не изключи предоговаряне на това споразумение.

„Мисля, че това, което ще стане е, че ние ще се оттеглим и те ще се върнат и ще поискат договаряне на споразумение. В последно време сме в много добри отношения с Русия“, каза Тръмп.

Според говорителя на Пентагона Джонатан Хофман Русия „постоянно и явно нарушава задълженията си по договора „Открито небе“ и го прилага по начин, който заплашва САЩ, както и нашите съюзници и партньори“.

Условията, поставени от САЩ за продължаване на участието им в ДОН, са абсолютно неприемливи, смятат от руска страна. Руската федерация е готова да разговаря със САЩ за съхраняване на ДОН, но не и при условията им.

Русия остава ангажирана с Договора, съобщиха още от Кремъл.

Договорът „Открито небе“ (ДОН) бе подписан през 1992 г. от 34 държави и се превърна в една от мерките за изграждане на доверие в Европа след Студената война, припомня БГНЕС. Той позволява на участващите страни открито да събират информация за въоръжените сили и дейностите на другите. На практика договорът дава право на участващите държави да летят над териториите една на друга, за да наблюдават военни действия в съответствие с договорените квоти на наблюдателни мисии. Той регулира полетите, определя механизма за наблюдение на спазването на неговите разпоредби, съдържа изисквания към въздухоплавателното средство, ограничения за състава и техническите параметри на оборудването за наблюдение.

САЩ и Русия многократно се обвиняват взаимно в нарушения на договора.

В същото време руското външно министерство заяви, че Вашингтон, обвинявайки Москва в нарушаване на задълженията, умишлено мълчи за собствените си проблеми с прилагането на документа.

По-рано официалният представител на генералния секретар на ООН Стефан Дюжарик по време на видеоконференция заяви, че оттеглянето от споразуменията за контрол върху оръжията между Русия и САЩ може да доведе до опасни последици.

Посланиците на НАТО ще се срещнат спешно днес заради оттеглянето на САЩ от Договора „Открито небе”. Срещата, която ще се проведе днес следобед, цели да се анализират последствията от съобщението на Тръмп.

Германия, заедно с други държави, ще се опита да убеди американската администрация да преосмисли решението си за оттегляне от договора „Открито небе”, заяви германският външен министър Хайко Маас.

„Оттеглянето на САЩ сериозно ще намали обсега на прилагане на договора и това ще го отслаби. Решението на САЩ ще влезе в сила след шест месеца. Ние, както и партньорите ни – съмишленици, ще работим интензивно, така че ръководството на САЩ да обмисли отново решението си“, каза Маас в съобщение за пресата.

Той заяви, че Германия ще призове и Русия да се „върне към стриктното изпълнение на договора“. От своя страна Берлин възнамерява да остане страна по договора.

- реклама -