сн. БГНЕС

Тръмп изпрати федералните в Уисконсин

Президентът Доналд Тръмп заяви в Туитър, че федералните правоприлагащи органи ще бъдат изпратени в Кеноша, Уисконсин, за да потушат бунтовете, предизвикани от полицейската стрелба, ранила и парализирала чернокож.

29-годишният Джейкъб Блейк бе прострелян от полицията в неделя, докато влизал в колата си пред очите на децата му. Сгради и коли бяха подпалени в Кеншоа, Уискъсин по време на протестите, избухнали по повод стрелбата по Джейкъб Блейк.

Разярените протестиращи излязоха на улицата, след като видеоклипове от стрелбата започнаха да циркулират в социалните мрежи, показвайки как полицейски служител е грабнал за дрехата мъжа. Чуват се седем изстрела, последвани от продължителен звук на автомобилен клаксон.

Протестите, прераснали във вандализъм продължават вече няколко поредни нощи, а във вторник двама души бяха застреляни при разрастващите се размирици. 17-годишен тийнейджър е обвинен за двете убийства.

Блейк се възстановява в болница и е в съзнание, казват семейството му. Адвокатите му заявиха, че поради тежката рана в гръбнака, че ще е „чудо“, ако някога отново проходи.

По повод безредиците в Кеноша президентът Тръмп каза: „НЯМА да толерираме грабежи, палежи, насилие и беззаконие по улиците на Америка. Екипът ми току-що се обади по телефона на губернатора на Уисконсин, който се съгласи да приеме федерална помощ (Портланд трябва да направи същото!“.

- реклама -