Доналд Тръмп посланиците отзоваване Обама

Тръмп иска посланиците на Обама да напуснат до 20 януари

Новият президент нарушава традицията и не дава гратисен период

Екипът на избраният за президент на САЩ Доналд Тръмп е настоял назначените от Барак Обама посланици да напуснат задграничните си постове в деня на инагурацията – 20 януари. Това е неочаквана и безпрецедентна крачка. Решението да не бъде даден гратисен период за реализиране на решението е значителен пробив в традиция от десетилетия. Тръмп за пореден път доказа, че има намерение да скъса на парченца книгата с дипломатическите правила, коментира в. „Индипендънт“.

Решението създава вероятност САЩ да останат за определен период без свои посланици в страни като Великобритания, Германия и Канада.

Според информация на в. „Ню Йорк таймс“ преходният екип на Тръмп е оформил идеята като заповед „без изключения“ на Държавния департамент. Тя е изпратена от дипломатическото ведомство до посланиците на 23 декември. Високопоставен член на преходния екип казал на вестника, че решението не е от „зла воля“, а просто опит за подсигуряване, че назначените от Обама в чужбина ще напуснат правителството навреме.

Посланици обмислят дали да не обжалват решението пред номинирания за държавен секретар Рекс Тилърсън.

Някои дипломати изразили шока си от това, че на следващата първа дама на Америкща Мелания Тръмп беше позволено да остане в „Тръмп тауър“ в Ню Йорк, така че 10-годишният син Барън да може да завърши учебната си година, а никой не се съобразява с техния личен живот.

Досега Тръмп е назовал името само на адвоката Давид Фридман като свой посланик в Китай. Малко е вероятно Тръмп да успее да назначи всички свои пратеници в чужбина преди да встъпи в длъжност.

Първата съпруга на Тръмп – Ивана Тръмп – вече изрази интереса си към възможността да стане посланик в Чехия по време на управлението на Тръмп. Президентът на Чехия Милош Земан изрази подкрепата си за тази идея: „Не биха могли да изпратят по-добър посланик на САЩ в Прага„.

- реклама -