Тръмп и Мелания вече са във Великобритания

Президентът на САЩ Доналд Тръмп пристигна на официално посещение във Великобритания. Той е пирдружаван от съпругата си-Мелания.

В страната има протести заради височайшата визита.

Полицията прекрати отпуските.

Тази вечер Тръмп ще присъства на вечеря с бизнес лидери в двореца Бленхайм – родното място на Уинстън Чърчил. Американският лидер ще бъде посрещнат от почетен караул и кралски полк от Шотландия.

В петък, след съвместна антитерористична демонстрация на британските и американските специални части и разговори с Мей в правителствената резиденция в Чекърс, Тръмп и съпругата му Мелания ще пият чай с кралица Елизабет II в Уиндзорския замък.

На същия ден вечерта Тръмп ще отпътува за Шотландия, където се очаква да играе голф през целия уикенд.

Вчера започнаха първите протести в Шотландия. Антирасистка групаорганизира демонстрация до голфклуб на американския лидер.

Голяма демонстрация е планирана в Лондон за петък, на която ще бъде пуснат гигантски балон „бебе Тръмп“ над Уестминстър.

За охрана британското правителство ще отдели минимум 12 милиона британски лири. Отменени са отпуските на хиляди полицаи. Около 4000 полицаи са мобилизирани за охрана на местата, които Тръмп ще посети. Това е най-голямата мобилизация от 2011 г. Наложена е временна забрана за ниско прелитане на самолети над райони на Великобритания.

Една от спънките на държавната визита е свързана с това, че британски депутати, включително Джон Беркоу, председател на долната камара на парламента, са против обръщение на Тръмп пред законодателния орган, което е традиционен елемент от такива визити.

Очаквайте подробности.

- реклама -