Тръмп и Мей решават ще живее ли 10 месечно бебе, болно от рядка болест

Британският премиер Тереза Мей и американският президент Доналд Тръмп ще използват срещата на Г-20 да обсъдят съдбата на 10-месечния Чарли Гард. Този път те няма да говорят за различията си за климата, за финансирането на НАТО или глобалната политика.

Те ще решават съдбата на едно невръстно дете- да живее или не.

Не се знае каква сила има тяхното решение, тъй като съда вече се е произнесъл по казуса.

Чарли Гард е едно от 16-те деца в целия свят, което страда от рядък синдром на митоходриална загуба. Смъртоносната болест води до постепенно отслабване на мускулите и увреждане на мозъка.

Съдилищата в Англия, където живеят, отказват детето да бъде подлагано на повече изчерпващи лекарски процедури с мотива, че бебето вече е било подложено на достатъчно мъчения и има правото на достойна смърт.

Тереза Мей подкрепи решението на съда, но Тръмп предложи алтернативно и експериментално лечение на Чарли.

Президентът на САЩ написа в социалните мрежи, че еготов да предостави лечение и надежда на детето и родителите му, които от раждането му отказват да приемат смъртната присъда на сина си.

Говорителка на Белия дом Хелън Фере уточни, че членовете на администрацията на Тръмп са говорили със семейството на бебето, като телефонните разговори са били уредени от британското правителство.

„Тръмп не е говорил лично с близките на детето и не иска по никакъв начин да оказва натиск върху тях“, обясни Фере.

Европейският съд за правата на човека подкрепи решение на британски съд да се изключи апаратът за дишане на бебето. В неделя папа Франциск също се включи в дебата и изрази подкрепа за родителите на Чарли.

„Папа Франциск се моли за тях с надеждата, че тяхното желание да придружават и да се грижат за детето си няма да бъде пренебрегнато“, се казва в изявление на Ватикана.

Лондонската болница, в която се лекува момченцето, поиска разрешение да се сложи край на обдишването на детето, за да му предоставя само палиативни грижи.

На 6 юни Висшият британски съд подкрепи искането на лекарите с мотива, че вероятността Чарли да оздравее е малка и удължаването на лечението без реалистичен положителен изход само удължавало страданията му. Заболяването на Чарли води до прогресивно отслабване на мускулите му и до мозъчни увреждания.

Родителите – Крис и Кони, започнаха кампания за събиране на средства, за да може детето да бъде подложено на експериментално лечение в САЩ.

Получените до момента дарения са в размер на 1,3 млн. британски лири. Те са достатъчни за лечението му.

Дали лекарите и съда ще позволят детето да пътува до САЩ и дадат последен шанс на малкия Чарли за живот предстои да видим.

- реклама -