сн. БГНЕС

Тръмп и Байдън на кантар, люта битка за ключови щати

Резултатите от президентските избори в САЩ вървят по ръба на бръснача, а Доналд Тръмп и Джо Байдън се хванаха за гушата в битката за ключовите щати, съобщи Би Би Си.

Кандидатът на Демократите Джо Байдън печели в „колебаещият се“ щат Уисконсин. Това позволява да се осигурят 10 гласа на членовете на избирателната колегия от 270 необходими, съобщава ТАСС

Доналд Тръмп, според прогнозите на медиите, вече е осигурил подкрепата на 214 избиратели, Джоузеф Байдън – 248. Преброяването на гласовете в щатите Невада (6 избиратели), Мичиган (16), Пенсилвания (20), Джорджия (16), Северна Каролина ( 15) и Аляска (3). В Невада и Мичиган, според местните избирателни комисии, води Байдън, в останалите нерешени щати предимство има Доналд Тръмп.

Екипът на Тръмп подаде съдебен иск в щата Мичиган за спиране на преброяването на бюлетините на президентските избори.

„Подадохме днес иск в Мичиганския съд по исковете, за да бъде спряно преброяването, докато не ни бъде осигурен значителен достъп до местата, на които се броят бюлетините. Ние също така искаме да направим преглед на онези бюлетини, които вече са били отворени и преброени, докато не сме имали достъп“, заявиха от кампанията на Тръмп.

Президентът Тръмп побърза по-рано днес да обяви, че е спечелил, без да са излезли крайните резултати, и обеща да се обърне към Върховния съд, тъй като смята, че ще има измами в броенето на гласове.

Това е измама срещу американската общественост. Искаме цялото гласуване да спре. Това е излагация за нашата страна. Ние сме готови да спечелим тези избори. Честно, ние спечелихме изборите”, отсече Тръмп.

Преди това Джо Байдън обяви, че е на път към победата, но изборите ще приключат, когато бъде преброен и последният глас. От екипа на демократа заявиха, че изказването на Тръмп за измама е скандално.

Милиони гласове все още не са преброени и така никой кандидат не можеше да претендира за победа. Няма и доказателства за измама, обобщават експерти. Заради гласовете по пощата крайният резултат може да не се знае с дни. Повече от 100 милиона души гласуваха в предсрочния вот преди изборния ден, което зададе най-високата избирателна активност от един век насам в САЩ. Байдън е спечелил повечето бюлетини по пощата – 78% срещу 21%.

- реклама -