Тръмп готви още по-строги мерки за затягане на контрола върху чужденците

Администрацията на Доналд Тръмп разглежда възможността да задължи чужденците, пристигащи в САЩ, да предоставят информация за посещаваните от тях сайтове, социални мрежи, а също съхранените в телефоните им номера за контакти, съобщи Си ен ен.

При отказ на чужденеца да се предостави такава информация може да не получи разрешение за влизане в САЩ.

Президентският съветник Стивън Милър вече уведоми служители на Държавния департамент, Службата за митнически и граничен контрол и Министерството на националната сигурност за тази идея. Тя се намира във фаза обсъждане.

Последните дни президентът Тръмп подписа различни укази, затягащи миграционната политика. Според един от тях до 90 дни е ограничено пребиваването в страната на граждани от редица мюсюлмански държави – Ирак, Иран, Йемен, Либия, Сирия, Сомалия и Судан.

Арабската лига срещу решението на Тръмп

Ръководителят на Арабската лига изрази в неделя „дълбоко безпокойство“ от разпоредените от американския лидер Доналд Тръмп ограничения за граждани на седем мюсюлмански държави да влизат в САЩ, предаде AFP.

Новите правила „са неоправдани ограничения за влизане на граждани на няколко арабски нации в САЩ, в допълнение към последствията от прекратяване приема на сирийски бежанци“, Ахмед Абул Гейт казва в изявление.

Той допълва, че се надява американската администрация да „преразгледа своята позиция заради негативните последствия, до които това може да доведе с оглед възпрепятстване събирането на семейства и за продължаване на диалога между арабските общества и американското общество“.

- реклама -