Тръмп

Тръмп: ЕС е също толкова лош в търговията, колкото и Китай

Американският президент Доналд Тръмп сравни търговските практики на ЕС с тези на Китай.

В интервю за ТВ канала Фокс Нюз, излъчено днес, той заяви, че съюза нанася също толкова вреда като Китай с тази разлика, че е по-малък.

„Европейците имат през миналата година търговски излишък от 151 милиарда долара. А на всичкото отгоре ние харчим огромни суми за НАТО, за да ги защитаваме. Те не искат нашите земеделски продукти. Те искат да защитят своите селски стопани. А ние не защитаваме нашите“, обясни милиардерът.

„И все пак обичам страните от него. Най-вече Германия… Но те се държат лошо с нас. Те се държат с нас много нечестно“, допълни той, коментирайки надигащата се търговска война между САЩ и ЕС.

Американският президент оправда решението си да наложи на всички търговски партньори на САЩ митнически тарифи върху вноса на стомана и алуминий. Ако ние не ги прилагаме към всички, те (страните производителки) използват държави, за които те не се отнасят, и се губи много време.

Доналд Тръмп предприе от няколко месеца офанзива в областта на търговията срещу Китай, като го обвинява в кражба на интелектуална собственост, а също срещу европейците и канадците, които му отговориха с контрамерки.

Друг спорен въпрос с ЕС търговията с Иран. След като на 8 май изтегли САЩ от международното споразумение за иранската ядрена програма Тръмп обяви връщането на американските санкции срещу ислямската република, включително и за фирмите на трети страни, които търгуват или инвестират в нея. Той посочи, че Вашингтон възнамерява да въведе ограничения по отношение на компании от Евросъюза за нарушаване на американските санкции срещу Иран.

- реклама -