Тръмп

Тръмп и Ердоган настояха за спешни реформи в ООН

В първата си реч пред ООН американският президент Доналд Тръмп разкритикува международната организация, като заяви, че е съсипвана от бюрокрация и лошо управление. Тръмп призова за реформи, които да я направят по-силна и ефективна в полза на мира, предаде Ройтерс.

„ООН трябва да се съсредоточи повече върху хората и по-малко върху бюрокрацията“, заяви Тръмп, цитиран от Франс прес. Той каза това в кратко обръщение ден преди официалното откриване на годишната сесия на Общото събрание на организацията.

Президентът отбеляза, че в последните години бюрокрацията и лошото управление пречат на ООН да разгърне пълния си потенциал. Той изтъкна, че САЩ не виждат резултати, които да отговарят на инвестираните от тях средства.

Наред с това Тръмп приветства усилията на генералния секретар Антониу Гутериш ООН да стане по-ефективна в областта на развитието, мира и сигурността.

Той направи дебютното си изказване пред ООН при приемането на подготвена от САЩ политическа декларация в 10 точки в подкрепа на реформи в организацията. Декларацията беше одобрена от представителите на 126 страни, събрали се да чуят речта на американския президент.

Малко след това думата взе американската посланичка в ООН Ники Хейли, която призова 67-те страни, които още не са подписали декларацията, да го направят.

Генералният секретар Гутериш обеща организацията „да прави повече за хората и по-малко за процедурите“.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган също заяви, че ООН се нуждае от „структурни реформи“, съобщава в. „Хюриет дейли нюз“.

Необходимо е ООН да бъде реформирана. Отново реформата е в дневния ред на тазгодишната /сесия на Общото събрание на ООН/, но това не е реформата, която ние разбираме. Това, което наистина има значение, е реформа на структурата на ООН, посочи Ердоган на церемония по откриването на „Турски дом“ в Ню Йорк.

Докато това не се случи, не е възможно да видим здрава ООН, добави Ердоган.

Турският президент, който е в Ню Йорк за участие в сесията на Общото събрание на ООН, посочи, че сегашната структура на ООН „не служи на целта за осигуряване на световен мир“.

Докато броят на страните нараства, заплахите също се променят по форма. Необходимо е да бъдат разработени нови методи за борба с тези заплахи, изтъкна турският президент.

Той каза също, че Турция е предложила Истанбул да стане център на ООН.

В Ню Йорк Ердоган ще има двустранни срещи със световни лидери, а утре ще произнесе реч пред Общото събрание на ООН.

Източник: БТА

- реклама -