Тръмп

Тръмп е политикът с най-много последователи в Twitter

Американският президент Доналд Тръмп е политикът с най-много последователи в Twitter в света.

Броят на последователите на Тръмп се е увеличил повече от два пъти, откакто той зае президентския пост, посочва проучване.

С повече от 52 милиона последователи @realDonaldTrump също така изпреварва с близо 10 милиона последователи намиращият се на трето място индийски премиер Нарендра Моди. Това показва проучването Twiplomacy на комуникационната фирма Бърсън Кон&Улф (BCW).

По отношение на взаимодействията с последователите – под формата на харесвания и ретуитвания – водещата роля на Тръмп е още по-впечатляваща, показва проучването.

През последните 12 месеца американският президент е имал близо 264,5 милиона взаимодействия със своите последователи – повече от пет пъти повече от Моди и 12 пъти повече от папа Франциск.

По отношение на ретуитванията обаче саудитският крал Салман без проблем бие по резултат Тръмп.

Салман само е пуснал само 11 съобщения в Twitter между май 2017 и май 2018, но всяко от тях генерира средно 154 294 ретуитвания. За сравнение резултатът на Тръмп в тази категория е едва 20319.

Проучването показва още, че държавният департамент е единственото американско министерство, което не е последовател на @realDonaldTrump. В същото време американското дипломатическо ведомство следва иранския външен министър Джавад Зариф и иранския президент Хасан Рухани.

Погледът върху политическата активност в Twitter показва, че държавните лидери по света усилено използват мрежата. Правителствата само на шест държави – Лаос, Мавритания, Никарагуа, Северна Корея, Свазиленд и Туркменистан – нямат присъствие в платформата.

В Европа с най-много последователи е британският премиер Тереза Мей -през миналата година адресът @10DowningStreet е имал близо 5,6 млн.

Въпреки че броят на последователите в Twitter на повечето от лидерите по света се увеличава, има и изключения. Според проучването руският президент Владимир Путин, руското външно министерство и украинското външно министерство виждат значително намаляване на последователите си, след като Twitter реши да филтрира фалшивите последователи.

- реклама -