сн. БГНЕС

Тръмп даде отрицателна проба за COVID-19, вече имал имунитет

Американският президент Доналд Тръмп възобнови своята предизборна кампания, като участва в първия си митинг, откакто обяви, че се е заразил с коронавирус, предадоха световните агенции.

„Чувствам се толкова силен“, каза Тръмп пред хиляди свои поддръжници в Санфорд, щата Флорида.

Антъни Фаучи, директор на Националния институт по алергични и инфекциозни болести в САЩ, смята, че американският президент Доналд Тръмп най-вероятно е развил имунитет срещу новия коронавирус, но не е ясно за колко време. Фаучи обяви това в понеделник в ефира на Си Ен Ен.

Специалистът беше помолен да коментира твърдението на лидера на Белия дом, че той вече няма коронавирус и е развил имунитет срещу него. „Това е вярно за определен период. Не знаем колко дълго продължава тази защита“, каза Фаучи. Говорейки за американския президент, той заяви: „Той има реакция на имунитет, която вероятно ще го предпази от повторна инфекция.“

„Но с това трябва да се работи с повишено внимание. Тъй като сме регистрирали редица случаи, при които се съобщава, че хората се заразяват повторно. Това са случаи, които са добре документирани“, каза Фаучи. Според него е имало ситуации, когато хората са се заразявали отново „няколко седмици“ след възстановяване.

Тръмп обяви откриването на коронавирус в него и съпругата му през нощта на 2 октомври. По-късно същия ден държавният глава пристигна в медицинския център „Уолтър Рийд“ в Бетесда, Мериленд. На 5 октомври Тръмп напусна болницата и се върна в Белия дом. Тръмп заяви в края на миналата седмица, че е развил имунитет срещу коронавируса.

- реклама -