Тръмп
сн. БГНЕС

Тръмп бе оправдан от Сената за щурма на Капитолия

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп бе оправдан в събота от американския Сенат, който го съди за „подстрекаване към бунт“ след насилието на Капитолийския хълм на 6 януари.

Петдесет и седем сенатори гласуваха за осъдителна присъда, а 43 – против. Така мнозинството от две трети, необходимо за осъждане, не бе постигнато, съобщава АФП.

Бившият президент на републиканците веднага реагира, като приветства края на „лова на вещици“. С поглед към бъдещето и давайки знак, че е готов да продължи да играе политическа роля, той се зарече да продължи да защитава „величието на Америка“.

„Няма нищо, което да не можем да постигнем заедно“, каза той в изявление.

Демократите искаха Доналд Тръмп да бъде осъден за „подстрекаване към бунт“ и след това да му бъдат отнети правата за заемане на политически пост в бъдеще.

За тях той е отговорен преди всичко за събитията от 6 януари, когато тълпа от негодуващи негови поддръжници нахлуха в Капитолия, докато Конгресът на САЩ се готвеше да потвърди поражението си на изборите на 3 ноември от кандидата на Демократическата партия Джо Байдън. Петима души загубиха живота си по време на насилието.

сн. БГНЕС

„Вече е ясно, без никаква сянка на съмнение, че Тръмп подкрепя действията на мрачната тълпа и затова той трябва да бъде осъден. Толкова е просто“, каза Джейми Раскин, главният прокурор на демократите, по време на заключителното обвинение пред Сената.

Следователно този втори процес за импийчмънт на Доналд Тръмп завършва с втора оправдателна присъда. Започнал във вторник, той продължи пет дни.

- реклама -