Тръмп

Тръмп: Аз подкрепям носенето на оръжие, но то не бива да попада в ръцете на психично болни

Президентът на САЩ Доналд Тръмп призова днес за решения, основани на „здравия разум“, във връзка със смъртоносните стрелби в страната и предизвиканите от тях дебати за огнестрелните оръжия, предаде Ройтерс.

Тръмп обаче не спомена какви конкретни мерки би подкрепил.

Така той изглежда се опита да намери баланс между евентуалните действия на Конгреса и интересите на влиятелната лобистка организация

„Текат сериозни дискусии между Сената и Белия дом за нуждата от по-сериозни проверки на лицата, които купуват оръжия. Водя преговори и с Националната асоциация на притежателите на огнестрелни оръжия, чието мнение също трябва да бъде чуто и взето под внимание. Оръжията не бива да попадат в ръцете на отчаяни хора и такива с психически отклонения .Аз съм най-големият поддръжник на втората поправка, но ние всички трябва да работим заедно за благото и за безопасността на нашата Страна“, написа американския президент профила си в Туитър.

Втората поправка в конституцията на САЩ гарантира правото на притежание и носене на оръжие.

31 души бяха убити при две стрелби в САЩ миналия уикенд – в Ел Пасо, щата Тексас, и в Дейтън, Охайо.

Конгресът е във ваканция, но президентът каза, че лидерите на двете камари обсъждат разширяване на проверките при купуване на огнестрелни оръжия. Вчера Националната асоциация на притежателите на огнестрелни оръжия се обяви против по-нататъшни ограничения в тази област, съобщава БТА.

В понеделник Тръмп посочи като фактори за честите стрелби в Съединените щати видеоигрите с насилие и психическите заболявания. Той не спомена факта, че американците масово притежават огнестрелни оръжия. Изследвания не установиха връзка между видеоигрите с насилие и стрелбите, отбелязва Ройтерс.

Веригата Уолмарт, в един от чийто магазини бе извършено нападението в Ел Пасо, съобщи днес, че е наредила да бъдат махнати от нейните супермаркети обозначенията на видеоигрите с насилие и клиентите да нямат възможност да пробват демоверсии. В същото време тя не внесе никакви промени в политиката си за продажба на огнестрелни оръжия.

Ново проучване на общественото мнение в САЩ, проведено от агенция Ройтерс съвместно със социологическия институт Ипсос, показва, че мнозина американци очакват в близко бъдеще нова смъртоносна стрелба в страната. 78 процента от участниците в допитването, проведено вчера и завчера и публикувано днес, смятат, че нова такава атака е вероятна през следващите три месеца. Според 49 на сто тя дори е много вероятна. Само 10 процента считат, че ново нападение с огнестрелно оръжие е малко вероятно. Останалите участници в анкетата не са изразили мнение.

69 процента от пълнолетните американци искат силни или умерени ограничения върху огнестрелните оръжия, сочи още проучването.

- реклама -