Тракийското светилище Бегликташ е туристическа атракция №1 за 2017 г.

Тракийското светилище Бегликташ е туристическа атракция № 1 в България за 2017 година. За една седмица морската община успя да спечели две награди – малка община с принос в туризма 2017 – в Балканските награди за туристическа индустрия, а сега – „Туристическа атракция / обект“ с Бегликташ. И двата приза са гордост за Приморско.

Скалното светилище Беглик таш се намира в резерват „Ропотамо“, на около 7 км от Приморско.

Разположението на светлището е стратегическо и от него се открива красива панорамна гледка към морето и околностите.

Светлището е открито през 2003 г. след археологически разкопки.

Бегликташ е бил свещено място и тук са се изпълнявали свещени ритуали още от II преди Хр. до началото на IV век от новата ера. По това време тези земи са се населявали от тракийското племе „скирмиани“. В областта са намерени глинени съдове, монети, оръдия на труда, оръжия и др.

Скалните елементи на светилището са с естествен произход, но част от тях са били допълнително групирани в различни ансамбли („астрономическия часовник“, „скалното ложе“, „свещената пещера“ и др.), според ритуалите, които са се изпълнявали на тях. В много от скалите на площадката са издълбани ями, които са се изполвали за поставяне на течности или за събиране на дъждовната вода. По някои от камъните има издълбани ритуални знаци.

Акценти:
– „трона“ в централната част, от който тракийският Цар-Жрец е ръководел церемониите
– „астрономическия часовник“;
– „брачното ложе“ – централен камък във формата на легло, обграден с камъни, в които има издълбани улеи за течности, използвани по време на ритуалите;
– „свещената пещера“ – състои се от две скали за колони и хоризонтална плоча. Символизира утробата на Майката Природа
– „апостол таш“ (скала с формата на обърнато сърце)
и др.

- реклама -