Трагедията в Турция: Трусът преместил земята, БГ спасителите разказват за ужаса (Видео)

Трагедията в Турция: Трусът преместил земята, БГ спасителите разказват за ужаса. Земетресението в Южна Турция е предизвикало геоложка промяна, която е изместила литосферните плочи с 3 метра, казва Карло Долони, председател на Националния институт по геофизика и вулканология (INGV).

„Арабската плоча се е придвижила с

около 3 метра в посока североизток-югозапад спрямо Анадолската плоча. Става дума за структура в граничната зона между този свят, Арабската плоча, и Анадолската плоча“, казва експертът пред вестник „Кориере дела Сера“, пише Епицентър.бг

Обичайното геоложко движение над

района не надвишава 2-3 милиметра годишно. При особено силни земетресения е възможно движение до 30 см. Например, след трус в Ликусури в Кефалония градът се премести с 20 см.

Следователно, причината за изместването

на Турция с три метра в резултат на активирането на разлом с дължина най-малко 150 км може да се нарече мега-земетресение.

„Говорим за непрекъснато движение,

равнината на разлома е много наклонена и по време на събитието виждаме хоризонтално изместване на двете му страни. Две литосферни плочи се движеха една спрямо друга“, обясни експертът.

Сутринта на 6 февруари земетресение

с магнитуд 7,7 по Рихтер разтърси Югоизточна Турция, като според президента Реджеп Тайип Ердоган това е най-силното земетресение от 1939 г. насам. Съобщава се и за разрушения в няколко региона на Сирия, а трусове са усетени и в ливанската столица Бейрут. Медиите съобщават, че операциите в голямото турско нефтено пристанище Джейхан са преустановени поради земетресението.

В Сирия пък е преустановена работата

на най-голямата петролна рафинерия в провинция Тартус.

Припомняме, вицепрезидентът на Турция Фуат Октай съобщи, че броят на жертвите в следствие на мощните трусове в Турция надвиши 3,4 хиляди души, а повече от 20 500 са ранени.

Той акцентира, че броят на жертвите

е повишен до 3419 души, 20 534 са ранените и посочи, че сега времето пречи на доставянето на помощи в засегнатите региони.

Повече от 10 лекари от Спешна помощ

– София, ще заминат днес сутринта за Турция с военен самолет „Спартан“, за да се включат в оказването на медицинска помощ на пострадалите от земетресението. Това съобщиха от Центъра за спешна медицинска помощ в София.

Фелдшери, медицински сестри

и парамедици също ще заминат на следващ етап.

В понеделник два самолета „Спартан“ на Военновъздушните сили, с помощ за Турция, излетяха от България. Два екипа от Военномедицинска академия (ВМА) също заминаха за южната ни съседка.

Сред хората, които бяха изпратени

да помагат на пострадалите от земетресенията, са 58 служители на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” (ГДПБЗН) и екип от 12 спасители и пет кучета от Планинската спасителна служба (ПСС) към Българския Червен кръст (БЧК).

„Около 30 часа вече сме на терен в Адана.

Търсим оцелели хора под развалините на обектите, които ни посочиха. Надяваме се, че все още има оцелели след земетресението. Ситуацията е много тежка. Трудно е и за екипа ни, защото заради разрушенията достъпът е твърде ограничен. Това каза Стефан Георгиев, главен координатор на българските екипи в Турция, в „Интервюто в Новините на NOVA”.

„Нашата работа е преди да дойде тежката

техника да търсим оцелели, след което започва разчистването на терените“, каза той.

На този етап екипите остават в Адана, уточни координаторът. „През изминалата нощ работихме до 03.30 ч. Очакваме следваща локация утре сутринта“, поясни Георгиев.

Емил Нешев, директор на Планинска спасителна служба,

каза че трагедията е огромна.

Той уточни, че търсят оцелели с обучени кучета. Нешев посочи, че от утре има възможност да бъдат пренасочени от Адана на друго място.

„Шанс да намерим оцелели винаги има. Колкото повече минава времето, толкова повече шансът намалява“, каза Нешев. Директорът на ПСС допълни, че кучетата имат лимит на работа между 3 и 5 дни, защото в противен случай

може да бъде загубен техния нюх.

По негови думи към петък – събота групите трябва да бъдат прибрани към България. Нешев уточни, че ще бъдат премествани според необходимостта от тяхната помощ.

- реклама -