Трагедията в „Гренфел Тауър“- търсят се виновни, жертвите могат да стигнат и 100 души

Според изявление на представители на полицията в Лондон, броят на жертвите от пожара в „Гренфел Тауър“ в Кенсингтън, северен Лондон, може да достигне 100 души, пише Independent.

Според Стюарт Кънди, ръководител на противопожарната служба в Лондон, провеждащото се разследване може да привлече към наказателна отговорност всички, отговорни за недостатъците в проектантските и строителни дейности, причинили пожара.

Снощи британският премиер Тереза Мей нареди пълно и прозрачно разследване на инцидента с изгорелия жилищен блок в Лондон.

Сложената при ремонта алуминиева облицовка на високата сграда е била лесно запалима.

Това към момента изглежда най-вероятната причина пожарът да се разпространи толкова бързо и да заклещи много от хората в сградата по апартаментите им. Гъстият черен дим от фасадата пък пречеше при спасителните дейности на пожарникарите. Облицовката е произведена в САЩ, където обаче този вид е забранен за толкова високи сгради. Причината е в полиентиленовата му сърцевина, която го прави лесно запалим.

От строителната фирма „Райдън“ (Rydon), извършила ремонта, твърдят, че са спазили всички стандарти за пожарна безопасност в първоначалното си изявление след инцидента. В променена версия на документа това определение отпада и от фирмата вече казват, че са спазили „строителните стандарти“.  След инцидента британските власти са започнали обследване на различни сгради в страната, където е възможно да е използвана подобна облицовка.

Блокът се намира в един от най-бедните жилищни райони в цяла Англия, според правителствени данни от 2015 година.

- реклама -