Бейрут, експлозия, взрив, убити, ранени

Трагедията в Бейрут: Най-малко 70 души са загинали, хиляди са ранени, експлозията е била с мощност 4,5 по Рихтер (Обобщение)

Най-малко 70 души са загинали, а хиляди са ранени след експлозията на пристанището в Бейрут.

Това са предварителни оценки, обявени от здравния министър Хамад Хасан.

Ръководителят на Ливанския Червен кръст Жорж Кетане съобщи, че няколкостотин ранени са откарани в болниците. Той каза, че не разполага с точни данни за ранените, тъй като много хора са хванати в капан в домовете си и в района на експлозиите.

„Това е бедствие във всеки смисъл на думата“, заяви Кетане.

Премиерът на Ливан заяви в телевизионно обръщение, че който е отговорен за двата мащабни взрива в пристанището на Бейрут, ще бъде подведен под отговорност.

Ливанският президент Мишел Аун свика тази вечер спешно съвещание на Върховния съвет по отбраната.

Премиерът на Ливан Хасан Диаб обяви утре ден на национален траур за жертвите. „Виновните за тази катастрофа ще платят цената“, каза Хасан Диаб в телевизионно обръщение тази вечер.

По първоначални данни експлозиите са станали в склад на бейрутското пристанище. В него е имало 2750 тона амониев нитрат. Той се използва в изкуствените торове и в експлозивите. Амониевият нитрат не гори, но когато се нагрее до висока температура избухва.

Йорданската сеизмологична обсерватория установи, че мощта на експлозията в Бейрут се равнява на земетресение с магнитуд 4,5 по Рихтер.

Това заяви ръководителят на организацията Махмуд ал Кариути.

Според изявлението на Ал Кариути, разпространено до медиите, „станциите за наблюдение на земетресения в Йордания са регистрирали експлозия в съседен Ливан, „равна по сила на земетресение с магнитуд 4,5 по скалата на Рихтер“.

„Енергията, отделена в резултат на експлозията, беше изключително мощна“, заяви ръководителят на йорданската сеизмологична служба.

Много държави предложиха хуманитарна помощ на Ливан във връзка с трагедията.

- реклама -