пещера

Трагедия в Тайланд! Няма и следа от футболния отбор с юноши, който изчезна в наводнена пещера – СНИМКИ

Все още няма след от 12-те ученици от футболен отбор и техния треньр, които изчезнаха при наводнение в пещерата Кхао Луанг в тайландския град Хуахин. В събота вечерта, служители на националния парк откриха до входа й мотоциклет и 11 велосипеда, както и спортни принадлежности. От местния футболен клуб потвърдиха, че откритите предмети принадлежат на 12 ученици на възраст между 11 и 16 години и техния 25-годишен треньор.

Пещерата се простира на почти 10 километра и има няколко входа и изхода

През следващите няколко часа се очаква трима британски пещерни водолази, които пристигнаха на мястото да се спуснат в пещерата. По-рано бе инсталирана и помпа с високо налягане, с която започна да се изпомпва водата от пещерата.

Младежите и техният 25-годишен треньор са влезли в пещерата след футболна тренировка в събота вечер и се смята, че са били блокирани от наводненията, предизвикани от силния дъжд, който е затворил достъпа до главния вход. Спасителите смятат, че те са се оттеглили към задната част на пещерата, притиснати от прииждащата вода.

През първия ден от спасителните операции работниците на парка успяха да проникнат на 3 км навътре в пещерата, но бяха принудени да се върнат заради пороя, който можеше да блокира изхода. Спасители, снабдени със специално оборудване, се опитаха да стигнат още по-навътре в пещерата, но мътната вода им попречи да го направят. В понеделник към тях се присъединиха специални части, които използваха подводни дронове и друго оборудване с термовизьори за търсене на изчезналите. По-късно в една от галериите на пещерата бяха открити следи от присъствието на учениците. Спасителите заявиха, че са открили пръстови отпечатъци в една от камерите, които според тях принадлежат на член на групата.

Калната вода и ограниченият кислород в пещерата също се оказаха препятствие за 200-та спасители вътре.

Монаси в оранжеви роби се впуснаха в молитви, заедно с разтревожени роднини до наводнената пещера. Те се присъединиха към тълпите, пеещи песни за молитва близо до импровизирания олтар с цветя и играчки в близост до входа на пещерата.

Драматичните спасителни операции завладяха страната и предизвикаха емоционални отгласи в социалните медии, включително и от висши лидери и членове на кралското семейство. Тайландската принцеса Чулабхорн Валайлак дари 15 хиляди долара за операцията.

Местните посетители често посещават пещерата в сухия сезон, за да се поклонят на малките статуи на Буда вътре. Знакът на входа предупреждава посетителите да не влизат през дъждовния сезон от юли до ноември.

- реклама -