Трагедия в цифри: 1207 цивилни жертви от началото на войната

Трагедия в цифри изнесе днешното изслушване в Международния съд на ООН по иск, внесен от Украйна. Страната настоява най-високата съдебна инстанция на организацията да нареди на Москва да спре военната си инвазия. Русия не присъства на изслушването, предаде Франс прес.

Според съдът в Хага, загиналите от началото на руската инвазия цивилни жертви са най-малко 1207 човека.

Украйна е подала иск срещу Русия за планиране на геноцид

„Съдът съжалява, че Руската федерация не се яви на процедурата по изслушване“, заяви Джоан Донахю, председателката на съда. Тя посочи, че е била уведомена за отсъствието й от посланика на Русия в Нидерландия, където заседава съдът. Посланикът на Москва Александър Шулгин заяви, че руското правителство няма намерение да участва в изслушването, каза тя.
„Фактът, че местата, които Русия трябваше да заеме, са празни, говори много“, коментира пред съда Антон Кориневич от украинската делегация. „Няма ги тук пред съда, те са на бойните полета, водейки агресивна война срещу моята страна“, добави той. „Това е начинът, по който Русия урежда своите спорове“, допълни дипломатът.
В иска си, внесен преди седмица – малко след руското нахлуване, Киев настоява Международният съд на ООН да вземе спешни мерки, като разпореди Русия да спре инвазията си в Украйна, преди да се произнесе по същество, за което може да потрябват години.
Международният съд на ООН има „отговорността да действа“, продължи Антон Кориневич. „Русия трябва да бъде спряна и съдът има своя роля, за да бъде спряно това“, заяви той.

- реклама -