Трафик на хора: 10 неща, които трябва да знаем

Досега много хора са чували за трафик на хора и робство, но знаехте ли, че около 50 милиона хора са жертва на трафик и са поробени по света.

Тази цифра е шокираща, но още по-шокиращо е, че това е увеличение с над 10 милиона души от 2017 г. насам.

Превенция, наказателно преследване, защита и партньорство.

През 2021 г. администрацията на президента Байдън публикува „план за действие“ за борба с трафика на хора, фокусиран върху превенцията, съдебното преследване и защитата.

Въпреки че не е изричен, планът подчертава значението на партньорството, тъй като правителствените агенции полагат по-големи усилия да работят с нестопански организации, академични институции и племенни власти.

Последното е специално, за да се обърне внимание на стотиците случаи на изчезнали и убити жени.

Съсредоточаването върху трафика на работна ръка, както и на трафика за проституция, е от съществено значение, тъй като всъщност има повече случаи на трафик на работна ръка в Съединените щати и в чужбина.

Международната организация на труда изчислява, че малко над 22 % от трафика е сексуален.

Ако определението за сексуален трафик включваше всички форми на детски бракове, принудителни бракове, купуване на булки и секс туризъм, със сигурност тези числа ще бъдат много повече.

Всички тези цифри трябва да се поставят на фона на това, че трафикът на хора е индустрия, която се оценява на 150 милиарда долара.

С такава астрономическа печалба е лесно да се разбере защо трафикантите, експлоататорите и сводниците продължават продажбата на човешки същества.

10 неща, които трябва да знаете за трафика на хора

За да се сложи край на трафика на хора, е необходим повече от месец, посветен на това. Отправната точка обаче е същата – да започнете да разбирате проблема. И така, нека започнем отначало.

Тъй като започваме януари, който е определен като месец за превенция на трафика на хора – ето какво е най-важно да знаем:

  • Трафикът на хора се определя като набиране, транспортиране, прехвърляне, укриване или приемане на хора чрез сила или измама с цел експлоатацията им за печалба.
  • Трафикът на хора засяга хора от всички възрасти, полове и националности, въпреки че жените и децата са особено уязвими.
  • Трафикът на хора може да приеме много форми, включително трафик за сексуална цел, трафик на работна ръка и трафик на органи.
  • Основните двигатели на трафика на хора са търсенето на евтина работна ръка, стоки и услуги и липсата на ефективни закони и правоприлагащи механизми за защита на хората от експлоатация.
  • Трафикът на хора често е скрит, което затруднява идентифицирането и преследването на трафикантите. Жертвите може да се страхуват да се изявят или дори да не осъзнават, че са експлоатирани.
  • Има много индикатори, че някой може да е жертва на трафик на хора, включително да бъде контролиран от някой друг, да няма документи за самоличност, да е в дългове и да е подложен на физическо или сексуално насилие.
  • За борбата с трафика на хора е важно да се обърне внимание на първопричините и да се прилагат ефективни мерки за превенция и защита, както и да се преследват трафикантите и да се предоставят подкрепа и услуги на жертвите.
  • Правителства, международни организации и неправителствени организации работят за борба с трафика на хора чрез законодателство, правоприлагане и програми за подкрепа на жертвите.
  • Можете да помогнете в борбата с трафика на хора, като подкрепяте организации, които работят за предотвратяване на трафика, защита на жертвите и преследване на трафикантите, и като сте наясно с проблема и говорите за него.
  • Ако подозирате, че някой може да е жертва на трафик на хора, трябва да съобщите за това на властите или на доверена организация, която може да помогне.

Национална телефонна линия за борба с трафика на хора е 0800 20 100.

- реклама -