Традиционно корейско ястие – на фронта с борбата с COVID

Традиционната корейска туршия кимчи, приготвена от пикантно кисело зеле, намалява риска от развитие на сериозни усложнения от новата коронавирусна инфекция. Това твърди Ким Тае-Кюн, доцент в Южнокорейския университет в Еуха. Данните са от проучване, проведено от медици, ръководени от професор Жан Буске от университета „Шарите” в Берлин.

Немският професор пулмолог решил да потърси причините за ниската смъртност от COVID-19 в страните от Североизточна Азия.

По време на изследването екипът му отбелязва, че жителите на тези държави ядат много подправки и ферментирали зеленчуци, и започнал подробно проучване на ефекта на тази храна върху човешкото тяло.

Оказа се, че корейското кимчи съдържа много лактобацили, полезни за храносмилането, както и антиоксиданти и вещества, които укрепват имунитета и предотвратяват развитието на COVID-19. 
Това са предимно сулфорафан, алицин, капсаицин и гингерол, съдържащи се съответно в зелето, чесъна, червения пипер и джинджифила. Буске твърди, че комбинацията от тези съставки облекчава протичането на заболяването след заразяване с коронавирус като кашлица, диария и задух.

Редовната консумация на кимчи помага за понижаване на нивата на АСЕ2 – ензим в белодробната клетъчна мембрана, който коронавирусът използва като „вход” за проникване в тялото. Изследването е публикувано в научното списание „Clinical and Translational Allergy”

- реклама -